Statsministerns ord hade effekt, det är poängen: Ekots Thella Johnson om YLE och Sipilä-gate

3:31 min

Utrikeskrönikan den 24 mars 2017. Helsingfors.

Helsingfors fredag morgon

Igår fällde Opinionsnämnden för massmedier i Finland public servicebolaget YLE för att ha anpassat sin rapportering efter för påtryckningar från statsminister Juha Sipilä.

Bäste broder. Nu måste du ta och hålla lite ordning på dina reportrar. Igen håller de på och trakasserar mig och min familj. En familj av entreprenörer, som även råkar vara leverantörer åt vårt stora krisande gruvbolag som vi just beviljat ett statligt miljonstöd.

Nej, så lät det sannolikt inte när Finlands statsminister Juha Sipilä lät YLE:s nyhetschef Atte Jääskeläinen förstå att han tänkte dra public servicebolaget inför Opinionsnämnden för massmedier eftersom han ansåg sig felbehandlad i YLEs rapportering om den potentiella jävssituation som statsministern eventuellt befann sig i. Ska man gå efter tonen i de många mejl som statsministern skickade direkt till reportern Salla Vuorikoski, så kan han ha låtit tio gånger så upprörd. Men ingen vet utom de som var närvarande.

Poängen är att vad han än sa, så ser det ut att ha haft effekt. Den smetiga soppa som bubblade upp den dagen då ovan nämnda utbrott från statsministern, och YLE:s reaktion på det, kom ut i offentligheten har blivit känt som Sipilä-gate eller senare som YLE-gate. Reaktionen? Mediechefer som plötsligt beslutade att man skulle lägga locket på mycket av den planerade vidarerapporteringen kring jävsutredningen av Sipilä. Ett agerande som när det uppdagades upprörde inte bara många finländska journalister utan även många i den övriga allmänheten. Inte nog med att Finland hade en statsminister som inte verkade respektera de fria mediernas roll. Fanns det också mediechefer som ansåg det viktigare att vara politiker till lags än att stå upp för oberoende maktgranskning?

Igår kom så en bekräftelse på dessa människors känsla av att något faktiskt svajat till ordentligt i det som brukar kallas pressfrihetens förlovade land, Finland. Landets opinionsnämnd för massmedier fällde YLE för att ha brutit mot de journalistiska principerna och istället ha agerat utifrån vad som verkade vara politisk påtryckning. Även statsministern fick kritik för hur han närmat sig nyhetsredaktionen.

Finland firar i år 100 år som självständig demokratisk republik. Anders Chydenius gamla tryckfrihetslagar, som det här landet har gemensamt med grannen Sverige, hyllas ofta som ett pionjärarbete. Men idag, år 2017, finns det alltså en oroande motbild.

Flera YLE-journalister har sagt upp sig eller begärt nya arbetsuppgifter i spåren av den förtroendekris som statsministerbråket i höstas ledde till. Bland dem reportern Salla Vuorikoski som statsministern gick till skriftlig attack mot och programledarna Ruben Stiller och Susanne Päivärinta, två av YLE:s absolut mest respekterade och folkkära profiler.

 

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".