Kremlkramande rapportering och spretiga bibliotekspolicys

35 min

Varför används Putintrogna ryska nyhetskanalen RT gång efter gång som källa hos Mittmedia? Om hur biblioteken förhåller sig till kontroversiell utgivning. Och om Facebookgrupperna som lockar köpare.

Putinvänligt mediehus källa i Mittmedias utrikesbevakning
Den statskontrollerade ryska mediekanalen RT har av Säpo klassats som ett centralt propagandaverktyg för Kreml och Putin. De uppenbara problemen med att okommenterat använda RT som källa i nyhetsbevakning har vi i programmet därför flera gånger återkommit till.

Sedan årsskiftet har tidningskoncernen Mittmedia startat en egen utrikesbevakning. Det är som en slags intern nyhetsbyrå som ska förse Mittmedias 20 sajter och 28 morgontidningar med egenproducerade utrikesnyheter. Från Örebro och Sundsvall ska allt ifrån Syrien till USA bevakas.

Men hur kommer det sig att RT, i den här nya bevakningen, återkommande används som källa utan att någon som helst förklaring ges till läsarna?

Vi har granskat det här och hittar närmare tio exempel bara sen nyår. Reporter: Jonna Westin.

Oenig bibliotekspolicy kring extremistisk utgivning
Frågan om vad som ska finnas på våra allmänna bibliotek har fått förnyad aktualitet efter att en bibliotekarie i Stockholm hotats till livet efter att ha sagt nej till att beställa hem den högerextrema tidningen Nya tider. Samma biblioteksdebatt, och hat och hot, har följt den kontroversiella boken Massutmaningen av nationalekonomen Tino Sanandaji.

Biblioteken ska vara en plats för fri åsiktsbildning. Men hur förhåller sig egentligen våra allmänna kunskapskällor till utgivningen av kontroversiella eller till och med extremistiska titlar?

För att få ett svar på den frågan har vi begärt ut urvalspolicys från de 20 största kommunernas stadsbibliotek och kan slå fast att det är en minst sagt varierande läsning.
Reportrar: Hedda Berglund och Johan Cedersjö.

Facebookgrupper till försäljning
Oavsett om du är ute efter att dela professionella erfarenheter med kollegor, diskutera politik, byta sticklingar eller sälja barnkläder finns det garanterat en eller flera Facebookgrupper för just dig.

Det faktum att grupperna samlar intresserade kring vissa ämnen har gjort dem till otroligt eftertraktad mark för den som vill nå ut till, skapa relationer med eller få kunskap om en specifik målgrupp. Något som i sin tur lett till att det börjat växa fram en egen ekonomi kring Facebookgrupperna.

Att sitta på en stor ämnesspecifik facebookgrupp kan idag innebära att du sitter på en potentiell guldgruva. Vår reporter Therese Rosenvinge har tittat närmare på fenomenet.

Musik som spelats i avsnittet

 • 11.03
  Kraftwerk - The Robots
  Album: The Man Machine
  Bolag: Parlophone UK
 • 11.04
  Christophe Beck - City Hall
  Album: The Sentinel
  Bolag: Varese Sarabande
 • 11.23
  Peter Broderick - A Song For The Cranes
  Album: Hälsningar från skogen
  Bolag: Kning Disk
 • 11.27
  Christophe Beck - City Hall
  Album: The Sentinel
  Bolag: Varese Sarabande
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".