Om "Döda pennor" i Ryssland och teaterpjäs om Dawit Isaak

20 min
Över 200 journalister har försvunnit i Ryssland de senaste 15 åren. De flesta tros ha mördats. Många har aldrig hittats. Frågan är varför? Och varför bryr sig inte myndigheterna och allmänheten om morden? Hör också gruppen ”Teater utan hund” i Malmö, som om en dryg vecka ger en nyskriven pjäs om fängslade Dawit Isaak.

 

-Två döda och en svårt misshandlad. Förra veckan var en normal vecka i rysk journalistik, säger Joanna Kurosz från Svenska Helsingforskommittén.

Hon var en av deltagarna i ett seminarium om det prekära läget för rysk journalistik, som hölls på Sveriges Radio i Stockholm häromdagen.

Döda pennor

Då öppnades också utställningen ”Döda pennor”, som gjorts av Jelena Larionova, journalist från Murmansk.

Hör bland andra henne och Joanna Kurosz, som tidigare var TT:s korrespondent i Moskva, diskutera problemen och vad man kan göra åt dem med Arne König, ordförande i Europeiska Journalistfederationen och Sveriges Radios vd Kerstin Brunnberg.  

Visas på dagtid

Bor du i Stockholm kan du ta dig till Radiohusets entré, där utställningen ”Döda pennor” visas på dagtid fram till och med den 26 september.

 

Teater utan hund

Den 23 september är det exakt sju år sedan svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak och en hel del kollegor till honom, politiker och andra fängslades i Asmara i Eritrea.

Sedan slutet av 2007 har ”Teater utan hund” arbetat med en pjäs om Dawit Isaaks öde.

Ingen vet hur han har det

-Det är klart väldigt svårt att berätta om Dawit Isaak. Historien bygger på en verklig person som vi bara kan tänka oss, säger regissören David Jonsson.

-Ingen har sett, hört eller ens hört av honom på många år. Teater är med nödvändighet ett påhitt, en avbild, en fantasi.

Fyra möjliga Dawit

Därför innehåller pjäsen fyra olika Dawit Isaak. Och det enda vi kan vara helt säkra på är att han inte är, eller har blivit som vi avbildar honom här på scenen.

-Därför berättar vi inte bara om Dawit Isaak, utan om alla som sitter orättvist fängslade.

Men vår berättelse handlar också om hopp, säger Jonsson, vars teatergrupp också samarbetar med en Amnestygrupp från Lund.

Ska skapa engemang

Förhoppningen är att publiken efter föreställningen ska engagera sig i kampen för att få hem Dawit Isaak.

En sak är säker. Eritreas president Isaias Afewerki verkar inte vara direkt inställd på att omvandla ”sitt” land i demokratisk väg. Det kan i varje fall ta flera decennier.

Intervju i Al Jazeera

Hör den senaste intervjun med honom som vi känner till. Han ställde motvilligt upp i tv-kanalen några dagar före Eritreas självständighetsdag i maj i år.

Fri entré 

Pjäsen ”Isaak” visas lördagen den 20 och söndagen den 21 september kl 13 och 19 på Inkonst i Malmö. Entrén är fri.

Manuset är skrivet av Jens Peter Karlsson. Skådespelarna heter Camilla Allgulander, Simon Manns, Hanna Svensson och Johan Svensson.

Veckans beröm

Veckans beröm delas ut av Ninni Ericsson. Och det går till Mia Blomgren som mest hörs i Tendens i P1.

-Mia blomgren har ett sätt att, utan att på något sätt vara skjutjärnsjournalist, få människor att formulera sig. Hon skildrar samhället som få, skriver Ninni Ericsson.