Regissören Melanie Mederlind intervjuas av Anneli Dufva

27 min

Regissören Melanie Mederlind är just nu aktuell på Borås stadsteater med sin uppsättning av Raseri av Elfriede Jelinek.

Melanie Mederlind är regissör och översättare, född1972 i Uruguay.

Hon är utbildad till skådespelare i Lissabon på 90-talet och efter det  arbetade hon i två år i Lissabon, varav ett vid Nationalteatern. Hon blev sedan dramaturg och regiassistent vid Malmö Stadsteater, varpå hon gick Dramatiska Institutets utbildning i teaterregi (i Stockholm) - där hon blev klar 2004.

Sedan dess har hon regisserat på många teatrar i Sverige: Riksteatern, Malmö Stadsteater, Helsingborgs stadsteater och  Folkteatern i Göteborg (där hon också var artist in residence). Men hon har även jobbat på Folkoperan i Stockholm, gjort koreografi åt Cullbergbaletten – förutom att hon översatt bland andra Lars Norén, Strindberg och Stig Dagerman till portugisiska.

Hon fick Kvällspostens Thaliapris förra året, år 2016. 

Som regissör har Melanie Mederlind ofta satt upp nyare tyskspråkig dramatik, som t ex Elfriede Jelinek, och hon är just nu aktuell med en uppsättning av Jelineks pjäs Raseri på Borås Stadsteater.

 Raseri har fått strålande recensioner:

”Det finns mycket att säga om ”Raseri”. Bland annat att det är den bästa uppsättning som Borås stadsteater har gjort på många, många år.” skrev Johan Hilton i DN.

Melanie Mederlind valde ett klipp ur serien Jag erövrar slottet av Dodie Smith. Hela serien finns att lyssna på i länken här nedan.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".