Oansvarig frigjordhet: Cecilia Uddén i Kairo

4:13 min

Utrikeskrönika den 28 mars 2017. Kairo.

Här är Kairo, tisdag.

Det var en ovan upplevelse i helgen, att se en hel bankettsal med Nilutsikt, full av festklädda och uppspelta regimkritker och dissidenter i Kairo. Människor som normalt brukar ses när de kommer till varandras rättegångar. Men nu var det var utdelning av Right Livelihood priset som gick till den 37-åriga feministen Mozn Hassan.

Ceremonin fick äga rum i Kairo, eftersom Mozn fick reseförbud lagom till den egentliga prisutdelningen i Stockholm i november. Hon och hennes center för feministiska studier har också fått sina tillgångar frusna anklagade för att svärta ner Egyptens anseende och sprida falsk information om sexuellt våld i Egypten.

Och nervositeten låg o darrade på Nilens vattenyta in i det sista i lördags - skulle prisutdelningen stoppas? Skulle myndigheterna vidta några åtgärder mot alla dessa välkända egyptiska demokratiaktivister? 

En av anklagelserna mot Mozn Hassan lyder: uppmuntran till oansvarig frigjordhet. På arabiska: tashgeya taharrur gheir al masoul. Detta kan tolkas som att Mozn Hassan uppmuntrat till så kallad oansvarig frigjordhet genom att till exempel kräva att kvinnor ska ha rätt att befinna sig i folksamlingar, t.ex. på Tahrirtorget, utan att utsättas för gruppvåldtäkt. Det låter vansinnigt att det skulle vara ett brott, och det kan väl inte hålla i en rättegång, frågade jag Mozn strax innan hon klädde upp sig i gräddvit sidenklänning och röda skor inför banketten i lördagskväll.

Men Mozn, som har en juristexamen, förklarade då att detta kan vridas och utvecklas till ett slags absurd anklagelse om att hennes feministiska organisation uppmuntrar prostitution - oansvarig frigjordhet.

Vad hade hon där att göra? Och vad hade hon på sig? Var hon utmanande? - de tre frågorna är några av de vanligaste som ställs när en egyptisk kvinna utsatts för sexuellt våld.

Mozn Hassan och hennes organsation har under mågna år erbjudit offren för tex gruppvåldtäkter på Tahrirtorget,  juridisk, medicinsk och psykologisk hjälp, samtidigt som de bedrivit ett omfattande forsknings- och dokumentationsarbete kring sexuellt våld i Egypten.

När hon nu belönas med Right Livelihoodpriset, det så kallade alternativa nobelpriset, kan hon inte ta emot prispengarna i Egypten, dels eftersom hennes tillgångar är frusna, dels för att utländsk finansiering är olaglig och egyptiska myndigheter vill stoppa flödet av bidrag till det man ser som ett träsk av subversiv verksamhet som vill störta den egyptiska staten - dvs människosättsorganisationer.

Men banketten på Nilen gick av stapeln. Riksdagsledamöter från Sverige och Tyskland höll högtidstal och Mozn såg ut som en filmstjärna när hon fick kramar av bland andra sin mentor Azza Soliman, också hon drabbad av reseförbud och frusna tillgångar, och människorättsaktivisten Gamal Eid som sitter i samma båt, eller den grävande journalisten Hossam Bahgat som bidrog till att Egyptiska myndigheter svärtade ner sitt eget rykte när de grep honom och förhörde honom inför en militärtribunal, vilket ledde till att självaste FN:s generalsekreterare höjde rösten. Det hade Egypten inte räknat med.

Lördagkvällen, när vi skålade i mangojuice och isvatten, blev en lycklig tillställning. Men nu är det vardag igen och Egyptens feminister får återgå till att fundera över hur de ska undvika att anklagas för att ha uppmuntrat till oansvarig frigjordhet.

 

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".