Mat har blivit det nya intresset för barn

30 min

På bara några år har mat blivit ett fritidsintresse för barn. Häng med på kockfritids. Och träffa Maja som var med och startade trenden. Och så kollar vi in kokböcker för barn.

Kockfritids - en dag i veckan efter skolan möts ett gäng barn i en matstudio vid Mosebacke i Stockholm för att laga mat. Ledarna Johanna Westman och Karolina Sparring planerar lektionerna, men det är långt ifrån hemkunskap. Denna gång ska barnen laga risotto och lära sig hitta smakkompisar.

- Målet är att de efter en kurs ska känna sig trygga i köket. Våga experimentera lite. Kanske kan vi åtminstone så ett frö till det, säger Johanna som också har skrivit flera kokböcker för barn och gjort mat-tv för barn.

Den stora förändringen kom 2014 i och med första säsongen av Sveriges yngsta mästerkock i TV4. Maja Ljung var en av de tävlande och minns förändringen.

- Plötsligt fanns det böcker och matprylar för barn. Och alla var intresserade och ville börja laga mat.

Maja Ljung som är 15 nu har själv fått göra två kokböcker. Hon hjälper oss också att titta på utbudet av kokböcker till barn och ungdomar.

Böckerna vi kollar in:
Roy Fares - Cake hero
Clara Lidström och Annakarin Nyberg - Laga steg för steg
Anna Lycke - Fixa festen själv
Johanna Westman - Grön i köket
Pia Beckman - Fredagsmys

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista