Alternativa medier och etablerade – om klyftan i Mediesverige

25 min

De så kallade Alternativa medierna får i dag en allt större läsarskara. De positionerar sig själva som outsiders. Men vad händer när samhället delas upp i läger som inte vill lyssna på varandra?

Sajter som "Avpixlat", "Fria Tider" och "Nyheter Idag" delar upp både läsare och medielandskapet. Vissa kallar dem för Alternativa medier, vissa för nyhetssajter och andra för propagandasajter. 

Vilka är de här medierna? Och vad händer när samhället delas upp i läger som inte vill lyssna på varandra?

"Nyheter Idag" har sedan starten 2014 vuxit kraftigt och är till besökarantalet en av Sveriges större sajter. Den drivs av duon Chang Frick, avhoppad Sverigedemokrat, och den förre detta Ung Vänster-toppen Markus Allard, som uteslöts ur partiet under uppmärksammade former 2013.

Sajten bevakar brott, politik och invandringsfrågor och har även de senaste månaderna knutit sig an två uppmärksammade krönikörer, Peter Springare och Katerina Janouch. Redaktionen ligger i Chang Fricks lägenhet i en av Stockholms förorter.

Chang Frick tycker att andra medier ofta avfärdar hans sajt utan att läsa vad han skriver. Han berättar att han fått frågan från en journalist om han skulle vilja bli ”insläppt i värmen”:

– Jag vill att ni behandlar mig som alla andra. Jag ska inte behöva komma in i någon jävla värme för att bli likabehandlad som andra medier. Bedöm mig på det jag skriver.

Aftonbladets chefredaktör Sofia Olsson Olsén är tydlig i sin hållning gentemot alla så kallade Alternativa medier:

– Jag kallar de för propagandasajter. Och det gör jag för att jag menar att de drivs av en egen agenda som inte vilar på oberoendet och den fria journalistiken.

Kristoffer Holt som är medieforskare på Linnéuniversitet har under de senaste åren kikat närmare på de här sajterna. Han är kritisk till etablerade mediers hållning.  

– Det finns tyvärr en tendens till brist på nyansering. När man bankar för mycket på trumman och använder för stora ord. Framför allt när man klumpar ihop folk när de har skillnader sinsemellan. Då riskerar man att själv att bli otrovärdig.

 

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista