Tapiren – hästens okända släkting behöver räddas

19 min

Den 27 april är det Världstapirdagen. Då ska den märkliga och relativt okända tapiren hyllas. Enligt forskare är det främst för att skapa uppmärksamhet kring de tapirarter som är utrotningshotade.

Tapiren som är släkting till både noshörning och häst är svår att studera och kunskapen är fortfarande liten om det vildsvinslika djuret.

När djurparksbesökarna på Kolmårdens djurpark får se tapirerna tror de oftast att det är en myrslokar. Men det är fel. Tapirens närmaste släktingar är noshörningen och hästen, och alla tre tillhör gruppen uddatåiga hovdjur.

Vilket innebär fyra tår där fram och tre tår bak. Hästar, noshörningar och tapirer är väldigt olika, men enligt forskarnas beräkningar började uppdelningen i tre familjer för ungefär 55 miljoner år sedan, så evolutionen har haft gott om tid på sig att utveckla dem i olika riktningar.

I programmet hör du Tova Hansson, djurskötare Kolmården djurpark, och Patricia Medici, forskare vid Tapir Specialist Group som tagit initiativ till Världstapirdagen.

VIDEO: Träff med tapiren Triss

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".