Kort minne om utbrändhet öppnar för ny våg

45 min

Veckomagasinet tar upp utbrändhet som leder till allt fler sjukskrivningar, nytt fall av forskningsfusk, fynd från tidiga förfäder och om sjukdomen som hotar tallarna.

På bara fem år har antalet som sjukskrivs för psykisk ohälsa fördubblats. En av de vanligaste orsakerna är så kallat utmattningssyndrom, det som också brukar kallas utbrändhet.

Vad som ligger bakom den stora ökningen är inte klarlagt, men enligt psykiatriprofessor Marie Åsberg som var med och myntade begreppet utmattningssyndrom på 1990-talet kan det ses en epidemi som går i vågor. En anledning till att fler drabbas nu kan vara att vi har glömt bort hur allvarlig situationen var under den förra vågen, menar Åsberg. Tyvärr saknas ännu bra behandlingar, säger hon.

I Vetenskapsradions veckomagasin hör vi också om olika sorters spännande fynd av våra tidiga förfäder, men utan att forskarna hittat ben av själva människorna. Dessutom om den nya utredningen om svensk forsknings framtid, om en ny sjukdom som hotar våra svenska barrskogar, om att sambandet mellan hiv och aids förnekas i Ryssland vilket gynnar sjukdomsspridningen, och så om det misstänkta forskningsfusket kring hur fiskar påverkas av plastpartiklar.

Programledare är Lena Nordlund

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".