Kriminalvården, trafficking och dåsiga bilister

44 min

Måndag 8 september

16.00-16.45

Ryssland/Georgien
Kan EU:s ordförande Nicola Sarkozy bryta dödläget i konflikten mellan Ryssland och Georgien? Idag åker han till Moskva för att försöka få Ryssland att leva upp till fredsöverenskommelsen från förra månaden. Jan Leijonhielm, projektledare för Rysslandsstudier på FOI och Fredrik Wadström korrespondent i Moskva medverkar.

Kriminalvården genomgår en förändring
Regeringen vill ha större men färre anstalter. I norra Sverige kan det innebära att små lokala anstalter för fångar läggs ned. Antalet öppna platser försvinner, norr om Sundsvall kan det i framtiden inte finnas en enda öppen anstalt. Närheten och kontakten med de intagna blir sämre anser kriminalvårdarnas fack. På en större anstalt finns det fler utbildningar och möjlighet till rehablitering, svarar kriminalvården. Norra Sverige får också tre nya stora fängelser i Haparanda, Östersund och superfängelset i Härnösand. Studio Ett sänder från den nedläggningshotade öppna anstalten Sörbyn utanför Umeå. Medverkande: Henrik von Sydow, moderat ledamot i justitieutskottet, Tore Edvinsson kriminalvårdare och facklig, Fritz, intagen på Sörbyn och Svante Lundqvist, chef för Region Nord Kriminalvården.

Sveriges förändrade flyktingpolitik
Idag samlas EU:s migrationsministrar och företrädare för en rad europeiska flyktingorganisationer i Paris för att diskutera EU:s framtida asylpolitik. Idag är den svenska regeringen för helt gemensamma asylregler inom EU. Men så har det inte alltid varit. Sverige var tidigare oroligt för att påtvingas en mer restriktiv flyktingpolitik, och motsatte sig i det längsta en harmonisering inom EU. Reportage av Susanne Palme.


17.00-17.45

Offentlighetsprincipen
Var går gränsen för vad som ska vara offentligt? I kölvattnet på Pirate Bay är frågan om offentlighetsprincipen bör inskränkas? Debatt mellan Thomas Hartman socialdemokratisk politiker i Västerbotten och Barbro Hedvall, ledarskribent DN.

En ny bok om John McCain
USA-svensken Hans Bergström kommer till Studio Ett för att prata om sin nya bok, en biografi om den republikanska presidentkandidaten John McCain, en person som Bergström själv beundrar mycket och till och med röstar på.


Mamma Mia
Succéfilmen Mamma Mia har setts av över en miljon besökare på drygt en månad. Huvudrollsinnehavaren Meryl Streep gifter bort sin dotter och på bröllopet får möta sina gamla älskare. Men varför älskar så många kvinnor just den här filmen? Det har vår reporter Katarina Gunnarsson försökt ta reda på.

Trafficking Rumänien
Vi fortsätter vår reportageserie om sexhandeln med minderåriga i Rumänien, ett av EU:s fattigaste länder. Idag får vi träffa familjerna där döttrar har sålts eller på annat sätt hamnat i prostitution. De berättar om sorg, självanklagelser  och om ett liv i fattigdom. Reporter Susanna Einerstam.

Dåsiga bilister
Att låta bilen stå i garaget om man tagit ett glas rött är självklart för de flesta, men hur många tänker samma tanke efter en natts dålig sömn? Ändå finns det forskning som visar att mellan 20 och 40% av trafikolyckor beror just på att föraren varit dåsig, och att köra trött är lika olagligt som att köra full. Nu släpps ett nytt varningssystem för lastbilar, som ska hålla koll på hur alerta chaufförerna är. Hör Anna Anund, forskare vid VTI och Lars-Göran Löwenadler, säkerhetsansvarig på Volvo Lastvagnar.

Programledare: Monica Saarinen och
Åsa Sundman
Producenter: Jörgen Huitfeldt och
Eva Brännman

jorgen.huitfeldt@sr.se eva.brannman@sr.se

 

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista