Gambierna njuter av sin frihet: Palmira Koukkari Mbenga i Banjul

3:20 min

Utrikeskrönikan den 31 mars 2017. Banjul.

Banjul, fredag.

”Det här är ett historiskt ögonblick i vårt lands korta politiska historia”, säger talaren som inleder en den politiska debatten som sker under bar himmel intill den stora triumfbågen i Gambias huvudstad Banjul. De som ska debattera är kandidaterna som ställer upp i det kommande parlamentsvalet för valkretsen Banjul North.

Det har gått drygt två månader sedan Gambia i Västafrika fick demokrati. Efter ett förlorat val, påtryckningar och förhandlingar med den regionala organisationen Ecowas och några dramatiska dygn släppte förre president Yayha Jammeh makt efter 22 år och nye presidenten Adama Barrow kunde installeras. Efter över 20 år av stenhård kontroll har gambianerna fått tillbaka sin yttrandefrihet, och det är uppenbart att de tar vara på den.

”Vi njuter av vår frihet, men det har varit hektiskt”, säger en av de lokala journalisterna jag pratar med här. Hon berättar att nu vill plötsligt alla bli intervjuade och presskonferenser kan hålla på i tre timmar. Vi har så mycket stories att vi inte vet vad vi ska göra av dem, säger hon.

I Gambias journalistförbunds lokaler pågår fortbildning av reportrar och producenter. Nu när pressfriheten är ett faktum behövs kunskaper i att rapportera objektivt och balanserat. Höra båda sidorna av en historia och intervjuteknik. Klassrummet består av reportrar och programledare från flera radiostationer, både statliga och kommersiella. Reportrarna berättar att de tidigare undvek politik bara rapporterade och sport eller nöjesnyheter. Någonting annat hade kunnat få stationen nedstängd och medarbetarna gripna. Nu ser de fram emot att kunna använda sina yrkeskunskaper till att få landets befolkning att engagera sig i Gambias framtid. I ett land där alla inte kan läsa och skriva har radion en särskilt viktig roll.

När det är dags för lunchrast dyker journalisten Sanna Camara upp. Han är tillbaka i Gambia nu, efter nästan tre år i exil i Senegal. En kvinna kallar honom skämtsamt för Runaway Journalist och vi skojar om att det låter som en bra bok eller filmtitel. Han flydde landet efter att han hade blivit gripen efter att ha gjort ett reportage om människohandel från Gambia och säger att det är skönt att vara hemma. För ett år sedan hade han aldrig trott att förändringen skulle komma så snabbt till Gambia, säger han. Nu vill han starta ett eget mediebolag i landet.

Tillbaka till triumfbågen i Banjul. Mörkret har fallit och debatten pågår för fullt. Deltagarna argumenterar och kastar kängor åt varandra, publiken ömsom buar och ömsom jublar. Debatten sänds live på nätet och det kommer in frågor från gambier utomlands. En kille bredvid mig är journalist men presenterar sig också som ”oroad Banjulbo” och ställer sedan en nästan fyra minuter lång fråga som egentligen innehåller fem frågor. Efter tre timmars debatterande börjar jag skruva på mig lite, men varken deltagarna eller publiken visar några som helst tecken på att börja runda av. Det stämmer som de säger, tänker jag när jag lämnar debatten och börjar röra mig hemåt i mörkret. Gambierna njuter av sin frihet.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".