Hjälp till flyktingar från Zimbabwe

44 min

Fredag 29 augusti 14.03 och lördag 30 augusti 17.00

Den politiska krisen och den humanitära nöden i Zimbabwe gör att miljontals människor flyr till grannländerna. I ett reportage av Karine Mannerfelt skildras situationen i Zambia där många kyrkor öppnar sina dörrar för nödställda zimbabwier. I Sydafrika utsattes i början av sommaren många flyktingar från Zimbawe för våldsamma attacker - hur är läget nu och hur hanterar kyrkorna de främlingsfientliga stämningarna i landet?

Den kultförklarade TV serien ”En förlorad värld” kommer nu som film. Många svenska tittare minns säkert de lyxiga interiörerna och de vackra kläderna. Men i Evelyn Waughs romanklassiker från 1945 finns också en tydlig religiös tematik som inte fått särskilt mycket uppmärksamhet men som fängslat journalisten och kritikern Tor Billgren.

Katolska kyrkan har utlyst ett särskilt Paulusår, då apostelns liv och lära ska skärskådas och forskare runt om i världen talar idag om ”den nye Paulus”. Aposteln Paulus var obegriplig redan för sina samtida, och 2000 år senare studeras fortfarande hans brev och tankar. Det var ju han som utvecklade kristendomens teologi, som talade om en kärlek som inte söker sitt, som beordrade kvinnan att tiga i församlingen och som uppmanade homosexuella och ogifta att avstå från sex. Hur ser vi på Paulus idag?


Gud som entreprenör? I Kvartssamtalet berättar Patrik Engellau, författare, styrelseordförande i Den nya Välfärden och VD i Aktietorget om sin läsning av Bibeln som han presenterar i sin bok Guds tredje strategi.

Programledare: Tithi Hahn

Producent: Åsa F Vestergren

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista