Medeltidskulisser och glimabrottning

25 min

Vetenskapsradion Historia i P1 den 28 augusti 13.20, repris 30 augusti 19.35 samt 3 september 01.15

Till den stora konst- och industriutställningen i Stockholm 1897 byggdes en modell av det medeltida Stockholm upp på Djurgården. En miljon människor besökte utställningarna, och den populäraste attraktionen var just medeltidsavdelningen. Efter ett halvår revs allting, men i jorden på Djurgården finns spåren efter medeltidskulisserna kvar. Vetenskapsradion Historia besöker arkeologerna som letar efter resterna av Stockholmsutställningens medeltidsstad.

– Det är spännande att gräva ut 1800-talets bild av medeltiden, inte minst eftersom det i så stor grad präglat vår egen syn på den epoken, berättar Katty Wahlgren, som leder utgrävningarna.

Dessutom bevakar Vetenskapsradion Historia de svenska mästerskapen i vikingatida glimabrottning. Under de olympiska spelen i Stockholm 1912 var glimabrottning en uppvisningssport, och sedan några år tillbaka hålls nationella mästerskapstävlingar. Vi följer de rafflande tävlingarna och frågar Lars Magnar Enoksson, eldsjälen bakom tävlingarna, hur det gick till att brottas under vikingatiden.

Programledare är Tobias Svanelid.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista