Börja arbetet mot nazismen i mellanstadiet! I högstadiet kan det vara för sent!

29 min
Torsdagen den 4 september kl 11.03 & 20.03 i P1Fredagen den 5 september kl 23.30 i P1I det andra programmet i Barnens serie om Förintelsen, nazism och främlinsfientlighet frågar sig redaktionen:

Hur gamla är barnen när de får läsa om nazismen, andra världskriget och förintelsen i skolan? 

Och hur gamla kan barnen och de unga vara som lockas av nazistiska och främlingsfientliga idéer?

- När jag kom hit till Sverige ville ingen vara med mig så jag kände mig ensam. Alla hatade mig, berättar Sally Shammi i sexan på Norrsätraskolan.

Redan i mellanstadiet finns det barn som ger uttryck för rasistiska och nazistiska värderingar. Det har elever och lärare märkt på Norrsätraskolan i Sandviken väster om Gävle. Där har skolan valt att börja läsa om Andra Världskriget och nazism redan på mellanstadiet.

I läroplanen står att ”främlingsfientlighet och intolerans måste bemötas med kunskap, öppen diskussion och aktiva insatser”. Samtidigt som skolan ska ”vara öppen för skilda uppfattningar och uppmuntra att de förs fram”. Det har Norrsätraskolan i Sandviken tagit på allvar. Därför har skolan valt att börja diskutera värdegrundsfrågor med de små barnen redan i förskolan.

- Ibland tänker jag: Vad är det för fel på dom som säger så där? Varför tänker dom att människor är olika? Alla människor är ju lika mycket värda, säger Sally Shammi.

Programmet sändes första gången den 3 januari 2008.

Reporter Matilda Mattisson.

Programledare och producent Ylva Mårtens.