Tjugo tuffa år för landets studenter

55 min

P1 onsdag kl 10.03, natt mot torsdag kl 00.03 samt söndag 14.03.

Nudlar, tjuvkopierad studielitteratur och ett kyffe på 19 kvadrat! Visst ska väl studentlivet innebära lite umbäranden!?

Men att leva på 200 kronor varje månad efter att alla utgifter är betalda - det är verkligheten för landets studenter som bara har studielån. I dagarna slår våra universitet och högskolor upp dörrarna för en ny hösttermin. I Plånboken ska vi tala studentekonomi. Vi har hälsat på Andrea Fokt som bor och studerar i Lund och hon berättar hur hon får ekonomin att gå ihop.

Faktum är att de senaste tjugo åren har varit tuffa för studenterna som har lägre disponibel inkomst 2008 än 1989.

Sveriges Förenade Studentkårer (SFS), där Moa Neuman är ordförande, har länge krävt höjda studiemedel. Erika Pahne är privatekonom på Swedbank och har räknat ut att en student har 200 kronor kvar till nöjen, resor med mera. I Plånboken ges handfasta råd hur man som student ska slippa att leva på snabbmakaroner i slutet av månaden.

I den sista delen av vår serie ”Studiebesöket” styr vi stegen till Kommerskollegiet. Det är den myndighet som sjöfartsverket, patentverket och tullverket tagit avstamp i. Kommerskollegiet grundades av drottning Kristina och har kallats Sveriges urverk. Numera är det mest utrikeshandel och utrikespolitik för hela slanten.

Veckans expert är Camilla Bratt från Konsumenternas försäkringsbyrå som svarar på frågor om just försäkringar.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista