Om lögn, fantasi & verklighet och nytt från Gorillaz

Här finns inget ljud

Kan lögnen vara sannare än verkligheten? Reportage om vad som händer när verkliga händelser flätas in i fiktionen. Dessutom: nytt från Gorillaz och essä om den krigande människan.

Finns det en gräns för hur mycket en berättelse får tänjas innan den tappar sitt sanningsanspråk? Finns det en fara när gränsen mellan fantasi och dokument suddas ut?

Kulturjournalisten Richard Dinter sökte upp filmregissören Johan Löfstedt, dramatikern Gertrud Larsson och författaren Stefan Lindberg som alla tre tagit verkliga händelser som utgångspunkt för fiktiva berättelser, för att prata om lögn, fantasi och verklighet.

Det svårfångade bandet Gorillaz är kanske mer av ett konceptuellt projekt under ledning av Damon Albarn än ett vanligt popband. Nu är de aktuella med ny skiva - hur låter det och var befinner sig projektet Gorillaz nu? Samtal med Kalle Kovacs.  

Det finns skriftliga belägg för att människor fört krig så tidigt som för närmre 3000 år före vår tideräkning.Och än verkar inte världsfreden vara i sikte. Men behöver det se ut så här? I dagens essä från OBS försöker sociologen David Wästerfors besvara frågan.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".