Ditte och Louise, Rumänientankar efter besök och kvinnlig fatwa i Indonesien

40 min

Idag har vi med Ditte Hansen och Louise Mieritz från serien Ditte och Louise. Dessutom frågar vi oss hur Rumäniens klubbscen mår.

I helgen var Louise på sonens bröllop i Bukarest. Utöver familjefestligheterna hann hon också med att titta på stan och förundras över bland annat forne diktatorn Ceaucescus palats. På flyget hem var det många av passagerarna som varit på technofestival i Mamaia och det verkar som att klubbkulturen har satt klorna i inte minst Bukarest. Håller stan på att bli "nya Berlin"? Vi ringer Nana Håkansson, frilansjournalist som säger sig satsa på att bli rumänsk kulturkvinna, i Bukarest och kollar landets hipsterstatus.

På Svt Play finns just nu en teveserie om två danska kvinnor i medelåldern som kämpar i motvind både när det gäller relationer och i en skådespelarbransch som inte alls uppskattar kvinnors livserfarenhet. Vi uppskattar serien mycket och har fått Ditte och Louise att prata med oss från en studio i Köpenhamn. Är det så hårt för kvinnor som det visas i serien?

I Indonesien har en fatwa mot barnäktenskap utlysts. Vi frågar Sveriges Radios korrespondent Margita Boström vad detta handlar om. Vem kan utlysa en fatwa och vilken verkan kommer den att ha?

Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Naila Saleem

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista