Månadens diktare: Johannes Anyuru

Här finns inget ljud

Dikt: "Aska II" Uppläsare: Johannes Anyuru

Publicerad: Aftonbladet 15 november 2015

Första rad: Föräldrar lindar sina barn i namn

Dagens dikt är en kortad andra del av "Aska" som Johannes Anyuru skrev efter de rasistiskt motiverade terrormorden på en skola i Trollhättan; Ahmed Hassan, en elev, och Lavin Eskandar, en fritidsledare, var två av offren.

Musik Arve Henriksen: Alpine pyramid

Exekutör Arve Henriksen, trumpet, röst, keyboard, elektronik, Ståle Storlökken, keyboard, Helge Sten, elgitarr

Johannes Anyuru, född 1979 i Borås, är en svensk poet, författare och dramatiker. Han debuterade 2003 med den mycket uppmärksammade diktsamlingen Det är bara gudarna som är nya. Sedan följde Omega (2005) och Städerna inuti Hall (2009); den senare nominerad till Augustpriset. Året därpå kom romanen Skulle jag dö under andra himlar. Sedan dess har det blivit ytterligare två romaner, den kritikerrosade En storm kom från paradiset (2012)´och vårens nya, De kommer att drunkna i sina mödrars tårar.

Johannes Anyuru har mottagit ett flertal priser, bland dem De Nios Vinterpris, Aftonbladets Litteraturpris och Svenska Dagbladets litteraturpris.

  

Kritiker-röster om Det är bara gudarna som är nya:

Vi har helt enkelt med en ny, verklig poet att göra, en diktare som besvärjer fram sitt rike av tung, tung betong, befolkat av unga krigare med vredens radioaktiva svarta neon brusande i ådrorna och som gör det med en tillit till den poetiska bilden, till metaforens förmåga att göra det synliga synligt. Det poetiska uppdraget kan inte vara större än så här.
                                                          Ragnar Strömberg, AB

När man trodde att svensk poesi definitivt trätt in i en fas av tjänstemannamässigt pysslande med lika ofarliga som obegripliga ordsekvenser, på sin höjd exekverade i mörka källarhål i Vasastan, så dyker det upp en debuterande poet som i sin första bok tycks förmögen att föra tillbaka lyriken till dess rötter. Johannes Anyurus debutdiktsamling Det är bara gudarna som är nya för närmast vidare arvet från Bruno K Öijer in i 2000-talet. 
                                                                    Johan Lundberg  SvD

 

Homeros Iliaden /fungerar/ som ett slags ram och resonansbotten för en lyrisk skildring av storstadsförorten och det samtida Sverige. I diktsamlingen Det är bara gudarna som är nya har Zeus och Atena ersatts av rasistiska dörrvakter och poliser, medier och statsmakt, medan hjälten, "dödsdömd och envis", förblir densamme. Akilles är minst lika arg i förorten som han var vid Troja.
 

                                                                      Fanny Söderbäck DN

 

 

 

Musik som spelats i avsnittet

  • 12.00
    Arve Henriksen, Ståle Storlökken, Helge Sten - Alpine Pyramid
    Album: Strjon
    Kompositör: Arve Henriksen
    Bolag: RUNE GRAMMOFON AS
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista