"The Handmaid's Tale", Gradvall möter Gessle och franske Ozon toppar formen

Här finns inget ljud

I veckan blev det klart att det blir en säsong två av hyllade "The Handmaid's Tale", tv-serien som har golvat kritiker och publik och skildrar en dystopisk värld som på många sätt liknar vår egen.

Margaret Atwoods bok som på svenska fick titeln "Tjänarinnans berättelse" kom 1985, en historia om Offred som tas till fånga, förlorar man och barn, och vars livmoder övergår i maktens händer. En bok som fungerat lite som en feministisk urkund, trots att författaren själv säger att hon inte avsåg att skriva feministisk litteratur. 

Nu har Margaret Atwood i nära samarbete med seriens skapare Bruce Miller bidragit till en tv-serie som är lika delar skrämmande och visuellt storslagen med Elizabeth Moss från "Mad Men" i huvudrollen. Kulturredaktionens Emma Engström och TV-dags Anna-Karin Linder medverkar i P1 Kultur och analyserar serien.

Den franske regissören Francois Ozon är bioaktuell med filmen "Frantz" som redan fått strålande recensioner. Ozon har en diger filmografi bakom sig, ofta med starka kvinnoroller, som Charlotte Rampling i "Under sanden" och halva den franska kvinnliga skådespelareliten i "8 kvinnor". Roger Wilson träffade honom och frågade hur det kommer sig att han gjort en svartvit film som utspelas strax efter första världskriget. 

Vi får också besök av Jan Gradvall som pratar popmusik och extrajobb med en av Sveriges största låtsnickare: Per Gessle, som är aktuell med en ny skiva – "En vacker natt". Gradvall själv beskriver mötet som om Gessle nu lyfter på motorhuven i låtskrivarverkstaden och avslöjar sina bästa mekarknep.

Och så berättar Per Feltzin om en seriebok som blivit musikal – queerförfattaren Alice Bechdels "Fun Home" (på svenska "Husfrid") om en flicka som upptäcker att hon är lesbisk i en familj med en pappa som själv är homosexuell. Författaren har också gett namn åt det berömda "Bechdel-testet" som mäter hur väl kvinnor skildras på film. Musikalen spelas på Stadsteatern i Stockholm.

Programledare: Roger Wilson
Producent: Nina Asarnoj

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.00
  Gyllene Tider - När Alla Vännerna Gått Hem
  Album: Billy
  Kompositör: Per Gessle
  Bolag: PARLOPHONE
 • 13.05
  Henrik Berggren - Parties
  Kompositör: Henrik Berggren
  Bolag: WOAH DAD
 • 13.06
  Henrik Berggren - To My Brother Johnny
  Kompositör: Henrik Berggren, Charles Storm
  Bolag: WOAH DAD
 • 13.07
  Henrik Berggren - Run Andy Run
  Album: Run, Andy, Run
  Kompositör: Henrik Berggren
  Bolag: WOAH DAD
 • 13.08
  Henrik Berggren - Hold On To Your Dreams
  Kompositör: Henrik Berggren
  Bolag: WOAH DAD
 • 13.48
  Per Gessle - Allt Gick Så Fort
  Kompositör: Per Gessle
  Bolag: BMG SCANDINAVIA
 • 13.54
  Ralph Mctell - Streets Of London
  Album: The Transatlantic Story
  Kompositör: Ralph Mctell
  Bolag: ESSENTIAL
 • 13.56
  Per Gessle, Lars Winnerbäck - Småstadsprat
  Kompositör: Per Gessle
  Bolag: BMG SCANDINAVIA
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".