Hypnos för hemmabruk

9:41 min

Lars-Eric Uneståhls LP-skiva med hypnosinstruktioner innehöll tillämpningar för att minska röksuget, ick Povel Ramel att bli motiverad och skivans metoder letade sig så småningom in i elitidrotten.

Den som letar bland vinylskivorna på en loppmarknad hittar mest dansband, dragspel och pop från 80-talet. Ibland dyker mer udda fynd upp, som Lars-Eric Uneståhls egenutgivna Hypnos, från 1969.

Uneståhl experimenterade med hypnos under sina psykologistudier i Uppsala. Han kom fram till att hypnotisören inte måste vara närvarande i samma rum som personen som skall hypnotiseras. Det gick lika bra med en inspelning, menade han, och spelade på egen hand in en LP med instruktioner för självhypnos. Skivan såldes via postorder och riktade sig bland annat till folk som ville sluta röka eller hade sömnproblem. Men den kunde även användas för att öka motivationen, vilket Povel Ramel gjorde och skickade ett tackbrev till Uneståhl. I veckans Loppmarknadsarkeologerna berättas historien bakom detta udda skivfynd och tidiga exempel på självhjälpsprodukt. Uneståhls idéer och metoder anammades så småningom inom svensk elitidrott, via diskuskastaren Ricky Bruch till U21-landslaget i herrfotboll som vann EM-guld 2015.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".