ALMA-priset 2017 tilldelas Wolf Erlbruch

27 min

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne går till tyske illustratören och bilderboksförfattaren Wolf Erlbruch. Det avslöjades klockan 13 idag på Kungliga biblioteket i Stockholm. Hör direkt om pristagaren och kommentarer till årets pris!

Wolf Erlbruch tilldelas priset bland annat för att han "är en innovatör" och "öppnar nya kreativa fönster", enligt juryns ordförande Boel Westin.

Wolf Erlbruch har illustrerat ett femtiotal titlar och givit ut uppemot ett tiotal egna böcker. Han betraktas som en av Tysklands största illustratörer och bilderboksförfattare. Några av hans mer kända verk är "Det var det fräckaste!" (1995) och "Anden, Döden och Tulpanen" (2007).

Hela juryns motivering lyder: ”Wolf Erlbruch gör viktiga livsfrågor tillgängliga och hanterbara för läsare i alla åldrar. Med humor och värme djupt rotad i en humanistisk grundsyn visar hans verk det lilla i det stora. Han behärskar mästerligt sin teckningskonst och bottnar i en lång tradition samtidigt som han öppnar nya kreativa fönster. Wolf Erlbruch är en omsorgsfull visionär.”

ALMA-priset är världens största barn- och ungdomslitteraturpris. Priset delas ut till en barn- eller ungdomsboksförfattare, illustratör eller organisation som arbetar med läsfrämjande verksamhet för barn och unga. ALMA-priset instiftades 2002 och i år var 226 personer/organisationer nominerade från 60 länder.

Gäster i P1 Kultur-studion för att kommentera vinnaren av ALMA-priset är Karin Mossed, förstebibliotekarie på Svenska barnboksinstitutet och våra barnbokskunniga medarbetare från Kulturredaktionen. I italienska Bologna pågår just nu barnboksmässan och vi får en telefonrapport om vinnarreaktionerna på mässgolvet av Cecilia Knutsson, publicistisk chef på Rabén & Sjögren.

Författaren Arne Norlin är också bisittare i sändningen, känd bland annat för sin och Håkan Jaenssons närmast klassikerstämplade serie barnböcker om Nussekudden.

Programledare för dagens P1 Kultur är Gunnar Bolin.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista