Hjältestadens öppenhet : Maria Persson Löfgren, S:t Petersburg.

4:01 min

Utrikeskrönikan den 5 april 2017. S:t Petersburg.

Sankt Petersburg, onsdag.

Är ryska liv inte lika mycket värda som franska? Varför lägger ni inte ryska fanan som raster på era foton på facebook. Är intresset för det som sker öster om Baltikum så litet att medkänslan saknas? Hatar ni ryssar?
Intensivt pågår debatter på sociala medier om det som uppfattas som negligering av lidandet i St Petersburg när all sympati kom till Paris, Bryssel och London.

Piter - S:t Petersburg Rysslands andra största stad - den mest europeiska av ryska städer - på många sätt så orysk, anlagd för att vara fönstret mot Europa av tsar Peter den store - Petersgrad - Petrograd - Sankt Petersburg - namnet är efter honom.

Här lärde jag känna Ryssland första gången - men då hette stan Leningrad. Som barn till restokiga föräldrar hamnade vi på en bussresa med karelenfinnar en het sommarvecka 1964. Vi lärde oss att dricka varm kvass - barn ska inte dricka kallt - lät försäljerskan våra förvånade föräldrar förstå. Pappa tog ett foto av ett litet bylte i en vagn - ett lindebarn - en bebis som ett paket i filtar. Så lindas nyfödda barn än i dag här.

När jag och min lillebror stod och tittade på djur i en djurpark fick vi filmerbjudande - en rysk regissör ville ha med de där exotiska blonda barnen i kortbyxor och träskor.

Tyvärr räckte inte tiden till, så filmkarriären gick om intet. Och så glömde jag Monika på en rastplats. Hela bussen tvingades acceptera att vi vände för att jag skulle få återförenas med min favoritbebisdocka - Monika. Hon hade svart lockigt hår och var gjord i svart plast, nån sån docka såg jag ingen liten rysk flicka ha och därför ville jag inte lämna kvar henne - hon skulle ju bli så ensam.

Nästa resa till Leningrad spenderades mest på barer där vi drack cocktails med trevliga ryska killar. Vi var ett gäng gymnasister ledda av ryskaläraren Koskij, som rest från Västgötametropolen Lidköping till Nordens Venedig S:t Petersburg.

En av våra killar gjorde affärer på sina jeans, sålde för dollar. Jag haffades av KGB som misstänkt svartabörshaj på trådbussen på Nevskij prospekt, men räddades av mina svenska lyckotioöringar i skorna - passen hade vi tvingats låsa in på hotellet.

Varje morgon väcktes vi klockan sex av nationalhymnen - den som alltid spelades på hockeymatcherna då på Sovjettiden - på hotellet Oktober. Det står kvar än idag, på taket den imponerande skylten Leningrad - hjältestaden. Det är en tuff stad St Petersburg - en del kallar den konservativ - här finns ännu mängder av kommunalkor kvar - kollektivboenden där varje familj har ett rum och delar kök och badrum i korridoren med andra, men min känsla av människorna här är öppenhet och tolerans.

Och de ger sig inte. Hur snabbt skulle t- banan vid Hötorget vara igång igen efter ett terrordåd? Hur snabbt skulle vår tunnelbana fyllas av resenärer igen som metron fyllts i St Petersburg?

Kanske handlar vår bristande empati för ryska offer om just det att vi inte förstår dem, att de bara skakar lite på sig och går vidare som om inget hade hänt, så snabbt. Visst hedrar de sina döda, visst känner de sorg, men de verkar kunna gå vidare snabbare. Kanske för att hoten och tragiken är deras ständiga följeslagare.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".