KRIGET I GEORGIEN SKÄRPER TONEN I GEOPOLITISK MAKTKAMP

55 min

Lördag 23 augusti

Eldupphör råder visserligen i det lokala kriget i Georgien men på den storpolitiska arenan fortsätter konflikten mellan stormakterna i ett ständigt vassare tonläge. Något som också tar sig uttryck i den svenska debatten med krav på stärkt försvar och med jämförelser med Nazitysklands aggressionspolitik.

Medan rysskräcken växer här finns också en rysk rädsla för de rader av regionala konflikter som har följt efter Sovjetunionens upplösning. Det har varit den starkaste drivkraften för Rysslands agerande i Georgien, säger Sergey Markedonov, chef vid institutet för politisk och militär analys i Moskva. Han påpekar också att de ryska ledarna har varit dåliga på att förklara den befogade oron och få gehör för sina motiv och därför fortfarande belastas av bilden av Ryssland som ett expansionistiskt imperium.

Sovjetunionens siste president Mikhail Gorbatjov efterlyste i en artikel i New York Times en större förståelse för ryska intressen och kritiserade den nyligen utropade amerikanska kommission som ska utreda USA:s framtida relationer med Ryssland. 

I Georgien har förstås rädslan för Ryssland fått nytt bränsle efter den massiva ryska motoffensiven efter Georgiens anfall mot Sydossetien. Den georgiska statsvetaren Marina Muskhelishvili är i vanliga fall frispråkig och öppet kritisk mot brister i den georgiska demokratin. Idag är hon däremot återhållsam med sin kritik för att inte ge ryssarna vatten på sin kvarn. Det viktiga nu är att vi bevarar vår självständighet säger hon och uttrycker sin och många andra georgiers rädsla för att förlora sitt land. Men hon tycker att Micheil Saakasjvili har fört en väl våghalsig politik när han har målat ut Ryssland som sin främsta fiende.

Freds- och människorättsaktivisten Lira Tskhovrebova var en av få som stannade i den sydossetiska huvudorten Tskhinvali under det georgiska anfallet som började den 8 augusti. I fyra dygn satt hon tillsammans med sin man, dotter och svärmor i badrummet i källaren medan bomberna föll utanför. Hon beskriver hur hon och människor omkring henne befinner sig i djup chock över förödelsen och förlusterna. Men samtidigt vill hon fortsätta det försoningsarbete hon arbetat med efter det förra kriget i början på 90-talet genom organisationen Association of South Ossetian Women for democracy and human rights. Det har gjort det möjligt för georgiska och sydossetiska kvinnor att mötas och samarbeta trots att de tidigare var bittra fiender. Men efter att byar har utplånats och människor drivits på flykt ser Lira Tskhovrebova ett mödosamt arbete framför sig.

Under den gångna veckan har den stora världen tagit plats på lilla Södermalm i Stockholm och gett röst åt hopp om fred och ansvarsfull samexistens mellan världens kulturer och religioner. I Vox Pacis – Fredens röst –  hörs musik från jordens alla hörn. Sida vid sida sjunger en rysk kör från Estland och en georgisk manskör klädd i traditionella dräkter prydda med långa dolkar. Hör ledaren för den georgiska manskören Anchiskathi, Zaal Tzereteli och Valery Petrov dirigent för Orthodox Singers om dreas möte i Stockholm.

Studiosamtal med Torgny Hinnemo, analytiker på Utrikesdepartementet med inriktning på Södra Kaukasus. Han har ägnat många år åt att studera och resa i de tidigare Sovjetrepublikerna och hör till landets mest kunniga om regionen. Han ger en bakgrund till konflikten och förklarar vad som driver de olika parterna.

Lyssna också på Konflikts tidigare program om dragkampen om Kaukasus och Centralasien:

Programledare: Mikael Olsson
Producenter: Marie Liljedahl och Daniela Marquardt

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista