Kyrklig deal i ateistiskt Tjeckien

44 min

Fredag 22 augusti 14.03 och lördag 23 augusti 17.00


När muren föll 1989 påbörjades i östeuropa arbetet med att kompensera kyrkorna för de egendomar som konfiskerats under kommunismen. I Tjeckien har processen varit extra svår, men nu ser det ut som en lösning kan vara i sikte. Men hur är reaktionerna i Tjeckien där 60% av invånarna säger sig vara ateister? Sveriges Radios Centraleuropa korrespondent Kjell-Albin Abrahamsson berättar om uppgörelsen mellan staten och kyrkorna i Tjeckien.

Den hätska tonen i den danska debatten har inte avskräckt danskar från att konvertera till islam. Tvärtom, allt fler unga danskar dras till islam och många konverterar i protest mot det rådande samhällsklimatet, men vad är det som avgör om en konvertit stannar i sin nya religion eller lämnar den? Reportage från Danmark av Malin Bring och samtal med Ann Sofie Roald som forskat på konvertiter i Sverige.

I Kashmir har oroligheter blossat upp igen efter en tid av relativt lugn. Katalysatorn var att myndigheterna skänkte ett skogsområde till en hinduisk vallfartsort, en grotta tillägnad guden Shiva. Kashmirs muslimer reagerade och anti-indiska upplopp startade med flera dödade. Människor och tro reder ut konflikten i Kashmir som föddes då Indien och Pakistan gick skilda vägar för 60 år sen.


Programledare: Tithi Hahn
Producent: Åsa F Vestergren

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista