Hur viktigt är det med sex?

60 min

Nu är det dags igen. Regeringen vill kartlägga svenska folkets sexvanor. Det var 21 år sedan senast det gjordes en grundlig undersökning. Och frågan är hur vi har det mellan de blågula lakanen?

Hur ofta ligger du? Eller är det en oviktig fråga för dig? Är det svårt att få till det mellan läxhjälpen, tvätthögen och klarvakna barn? Vad gör sexet - eller bristen på sex - med din relation?

Drygt 50 000 personer kommer att få svara på frågor i Folkhälsomyndighetens enkät om svenska folkets sexvanor som ska skickas ut i höst. Redan nu visar mindre undersökningar att vi ligger mindre, mycket på grund av stress och psykisk ohälsa.

Vad har tagit död på din sexlust? Eller vad har väckt den igen? Hotar bristen på sex er relation eller är ni lyckliga med skilda sovrum?

Vid 25 års ålder är aktiviteten på topp, varefter frekvensen sjunker med 3,2 procent per år, enligt Jean Twenge, professor i psykologi vid San Diego State University. Hon menar att i snitt har personer i 20-årsåldern sex 80 gånger per år. Vid 45 års ålder har siffran sjunkit till 60 för att lagom till pensionen guppa på runt 20 gånger per år, skriver TT. Men det är ett genomsnitt. Hur har du det?

Musik som spelats i avsnittet

 • 22.41
  Jennifer Paige - Crush
  Album: Crush
  Kompositör: Kevin Clark, Berny Cosgrove, Andy Goldmark, Mark Mueller
  Bolag: EDEL
 • 23.08
  Jennifer Paige - Crush
  Kompositör: Mark Mueller/Berny Cosgrove/Andy Goldmark/Kevin Clark
  Bolag: EDEL
 • 23.36
  Paul McCartney - New
  Album: New
  Kompositör: Paul McCartney
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".