Kungen av brännvinet

25 min

Vetenskapsradion Historia i P1 den 21 augusti 13.20, repris 23 augusti 19.35 samt 27 augusti 01.15

Kräftor och surströmming kräva fortfarande denna dryck – brännvinet – och i säsongens första Vetenskapsradion Historia får vi stifta närmre bekantskap med 1800-talets okrönte brännvinskung, L. O. Smith.

Reklamblad som lovade absolut ren sprit för en billig penning lockade för 125 år sedan tusentals stockholmare till Lars Ohlsson Smiths brännvinsfabrik på Reimersholme. Stadens styrande förfärades över Smiths fräcka försäljningsmetoder och spänningarna mellan ”Brännvinskungen” och staden ledde till inte mindre än två så kallade brännvinskrig.

Författaren Pelle Berglund, aktuell med en ny biografi om L O Smith, berättar i dagens program om Smiths kometkarriär, om brännvinskrigen, men också om det sorgliga öde som slutligen väntade ”Brännvinskungen”.

I Vetenskapsradion Historia granskas också den andra och avslutande delen om Arn. Militärhistorikern Thomas Roth vid Armémuséet och medeltidshistorikern

Lars Hermanson från Uppsala universitet ser Arn – Riket vid vägens slut och tycker att det faktiskt är en bra skildring av såväl korsfararliv som medeltida maktstrider i Västegötland.

Programledare är Tobias Svanelid.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista