Tvivlet: Sveriges Radios Cecilia Uddén i Kairo

3:21 min

Utrikeskrönikan den 6 april 2017. Kairo.

Här är Kairo torsdag. 

(klagosång)

Och så här lät det i går kväll i en helt nedsläckt teaterlokal här i Kairo när jag såg den syriska pjäsen "fiskars Rättvisa" och jag vet inte om denna jämrande klagosång till kontrabas var extrainsatt efter gasattacken, men jag tror inte det fanns en enda person i salongen som inte tänkte på pappan med sina döda tvillingar i famnen, eller pojken som låg och rosslade och kippade efter andan.

Ja, alla, utom jag, som satt där, omgiven av syrier, och inte kunde släppa tanken på att de där videoklippen jag sett från Khan Sheikhoun skulle kunna vara falska, manipulerade, iscensatta.

Det är vår plikt som journalister att vara skeptiska och de senaste dagarna har jag suttit där och stirrat på videoklipp med tvivel i blick. De amatörmässiga klippen väcker inga misstankar. När mobilkameran skakar och sjukhusen ser kaotiska men egentligen inte särskilt dramatiska ut, detta känner jag igen från akuten i Gaza och Libanon. Men så finns de där lite mer professionella videoklippen som kommer som ett knytnävsslag i magen, med närbilder på pojken som kippar efter andan, eller flickan som inte har några tårar kvar, klipp som har en berättelse. Det är då misstankarna väcks:

Men varför har alla offer så kritvita rena kalsonger? Varifrån kommer slangarna de sprutar med? Vad är det för bergrum där i bakgrunden? Eller, som på klippet från sjukhuset i Aleppo i december: barnen gråter inte, men kanske är det för att de inte har ont? De är sminkade och chockade över att de vuxna vrålar. Jag tänker: det är inte realistiskt att ett barn sitter så pass länge med blod i pannan utan att någon är där med en pappersnäsduk och torkar bort det. Och varför tycks den förtvivlade mamman tala rakt in i kameran? Om hon har förlorat alla sina barn kan väl inte en videokamera vara hennes högsta prioritet. Assad-regimens försvarare kanske har rätt , rebellterroristerna borde få en Oscar för sin mästerliga manipulation, de lurar oss alla.

Tvivlets frö har planterats. Tvivlet som motiverar handlingsförlamning. Handlingsförlamning skuld och behovet av att skylla ifrån sig. Det är Obamas fel att Assad vågade använda sarin-gas igen, eftersom Obama stod vid sitt ord förra gången. Nej, det var Trumps fel att Assad vågade, eftersom Trump antytt att Assad inte måste bort.

Men nu har USA drabbats av övertygelse. Trump säger att giftgasattacken ändrade hans syn på Assad och USA:s FN-ambassadör gjorde klart att USA kan komma att agera på egen hand mot Syrien om FN tvekar. En konfrontation mellan Trump och Putin är under uppseglande. Men det är många som tvivlar på att det kommer att göra livet bättre för det syriska folket.

Många har kommenterat krönikan och med anledning av det vill Cecilia Uddén lägga till en förklaring om hur hon tänkt:

 ”Jag skrev en krönika. Jag ville ge uttryck för den vanmakt man känner som reporter när man inte med säkerhet kan veta eller ta reda på vad som har hänt. Den förtvivlan man känner över att ens behöva tvivla på videoklipp som visar vidriga krigsbrott. Och vad som händer i huvudet när tvivlets frö planterats och man börjar ifrågasätta allt man ser, till och med rena underkläder. När man väl börjat misstänka framstår allt som overkligt och fejkat – mitt i en ytterst verklig tragedi där fyraåringar kvävs till döds och föräldrar förlorar sina spädbarn. Det är en vidrig känsla att plötsligt inse att man ifrågasätter en människas lidande, sorg, smärta.

Jag uttryckte mig inte tillräckligt tydligt. Många har reagerat och vissa har kallat mig Assad-apologet. Detta beklagar jag djupt. Jag har sedan många år försökt kartlägga Bashar al Assads krigsbrott och övriga brott mot mänskligheten. Jag förstår alla upprörda reaktioner.”

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista