"Kära Susan Faludi"

17 min

13 år efter att feministikonen och journalisten Susan Faludi fick veta att hennes pappa genomgått en könskorrigerings-operation kommer boken "Mörkrummet". Vi diskuterar den i P1 Kulturs studio.

2004 fick feministikonen och Pulitzerprisade journalisten Susan Faludi ett mail från sin pappa, som hon knappt haft kontakt med på över 25 år, sedan föräldrarnas skilsmässa som slutat i våld, polisbesök och besöksförbud.

"Kära Susan", stod det. "Jag har kommit fram till att jag har fått nog av att spela en aggressiv machoman som jag egentligen aldrig varit inuti".

Bifogat i mailet fanns bilder tagna efter en könskorrigerings-operation i Thailand, och mailet var undertecknat: "Kära hälsningar, från din förälder Stefanie".

Susan Faludi – som har skrivit de moderna feministklassikerna "Backlash" (1991) om bakslaget mot kvinnorättsrörelsen, och "Ställd – Förräderiet mot mannen" om män som hamnat utanför – blir förstås intresserad av pappans transformation; både på ett intellektuellt plan där hon funderar över vad kön är, men framförallt på ett personligt plan. Hon gör alltså det hon alltid gjort: tar med sig bandspelare och anteckningsblock och åker till sin förälder som flyttat tillbaka till uppväxtens Ungern, och skriver om det i den nya boken "Mörkrummet", en – som vanligt – smart, tillgänglig och välskriven bok om identitet; om kön men också om Förintelsen och de ungerska judarnas historia.

P1 Kulturs programledare Mona Masri diskuterar boken tillsammans med Rakel Chukri, kulturchef på Sydsvenskan, och Aleksa Lundberg, skådespelare aktuell med den hyllade föreställningen "Kung Kristina Alexander" på Strindbergs Intima teater i Stockholm.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".