Möt Lena Endre, skådespelare och regissör

27 min

Lena Endre har varit verksam som skådespelare i över 30 år vid det här laget. Hon är anställd på Dramaten, där hon gjort ett stort antal stora roller och numera även regisserar.

Lena Endre har också gjort mycket både tv och film, samt bland annat belönats med två guldbaggar för sitt arbete.

Lena Endre föddes 1955 i Härnösand och växte upp i Stockholm.

Hon var med i Teater Sputnik, innan hon studerade på Inge Waerns teaterstudio och kom in på scenskolan i Stockholm 1982. Lena Endre kom till Dramaten 1987 – där hon gjort så mycket… senast Werner Schwabs Presidenterna, i regi av Staffan Valdemar Holm och innan dess Noréns Och ge oss skuggorna i regi av Eirik Stubö.

Men hon har också gjort tv: hon blev känd för många genom tv-serien Varuhuset, hon var med i Lorry och gjorde Hedda Gabler på tv-teatern.

Hon har gjort 70-talet film- och tv-roller och guldbaggarna fick hon för bästa biroll i Jerusalem som Bille August regisserade och för bästa huvudroll i Liv Ullmanns Trolösa.

Hon har tilldelats Thaliapriset, Amandapriset i Norge – för bästa skådespelerska och både tv-priset Kristallen och Expressens En bit av Georgs hatt.

Och nu är Lena Endre aktuell som regissör på Dramaten, där hon har satt upp The Nether av den amerikanska dramatikern Jennifer Haley. En pjäs som hade urpremiär i USA 2013 och som sen dess bland annat har spelats i London.

 

Lena Endre valde en bit ur Den falska människan av Marie-Louise Ekman, som sitt klipp. Av upphovsrättsliga skäl finns inte föreställningen att lyssna på i sin helhet.

Musik som spelats i avsnittet

  • 19.06
    Reuben Wilson - We're In Love
    Album: Set Us Free
    Bolag: Blue Note Records
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".