Fastbältade thailändare: Margita Boström i Bangkok

3:15 min

Utrikeskrönikan den 7 april 2017. Bangkok.

Bangkok, fredag morgon.

En liten flicka tittar upp på sin pappa med en rätt anklagande min där hon sitter nedstoppad i en papplåda. Pappan säger i videoklippet:

"Såja, sänk nu ner huvudet. Jag har inga pengar att köpa en ny bil för. Det är djupt olycklig för att det blivit så här men jag kan ju inte låta dig bli kvar här när vi åker iväg för att fira nyår".

Klippet, som lades ut på sociala medier, har nu setts av över 2 miljoner människor här.

På nätet kan man hitta ytterligare kreativa skämt om de nya trafikreglerna som trädde i kraft här för ett par dagar sedan. Den lag som dragit till sig flest skämt och protester är att man inte längre skulle få transportera människor på pickup flak. Här är det ett mycket vanligt sätt att ta sig till jobbet, skjutsa barnen till skolan eller hälsa på släkten vid helger. Så som nu när vi är på väg in i en av Thailands största helger, Songkran, det Thailändska nyåret. Då sker något av en folkvandring i detta land - då alla ska hem och hälsa på släkten. Och många gör det via att lasta på så många som möjligt bakpå flaket.

Men det infördes även andra förändringar: nu måste till exempel alla, även i detta land, ta på sig bältet var man än sitter i en bil eller minibuss också för den delen.

Känns helt underbart att nu kunna kräva ett bilbälte i taxin. Det vanliga här har varit att stroppen man ska sätta fast bältet i antingen har varit avklippt eller nedstoppad under sätet. Det har setts som en kundtjänst att se till att man inte behöver sitta på den knöliga tingesten.

Och när jag bett om att taxichauffören ska ta fram bältesstroppen så har jag ofta istället fått svaret: lugn jag kör bra. Men ska jag vara ärlig så har jag inte så stort förtroende för någon som kör i detta land då det är ett av världens trafikfarligaste.

Hoppas nu bara att bälteslagen blir kvar för alla protester mot förbudet att sitta på flaket gjorde att juntan beslöt att det inte ska införas förrän tidigast efter Songkran. Och frågan är om det verkligen blir så då även polisen på landsbygden transportera både kollegor och fångar på flaken.

Så den lilla flickan kan nu åka till släkten utan att behöva sitta gömd i en pappkartong. Nu kan hon istället sitta obältad i bagageutrymmet eller på flaket.

Återstår att se vad de nya lagarna gör för att det inte återigen ska bli ett rekord i antalet döda i trafiken under Songkran. Förra året nytt rekord 440 döda under de sju dagarna. Men det rekordet blev inte gammalt under den andra trafikfarliga veckan, jul o nyårshelgen i år, då dog 478 personer på de Thailändska vägarna - över 68 om dagen!

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".