Ljus i mörkret: Inger Arenander i Washington

2:54 min

Utrikeskrönikan den 10 april 2017. Washington.

Washington, måndag.

För första gången sen jag flyttade hit har jag längtat hem till Stockholm riktigt på allvar, bara för att vara där, hemma.

Här i Washington har presidenten beordrat bombningar i Syrien och ingen vet vad det kommer att leda till och bilderna på de syriska barnen som andats in den giftiga gasen är kvar på näthinnan även när jag blundar, dag efter dag.

Min vardagliga lycka är att hämta världens bästa tidningar på morgonen, att stå på trappen en stund och byta ett par ord med lika morgontidiga grannar.

Jag vet vad som väntar när jag slår upp nyheterna och det må vara förståeligt att jag letar efter ljusa stråk för att få lite andrum.

Som den underbara historien om den förlamade mannen som fick hjälp av forskare och datateknik att träna sin hjärna så att han kunde börja röra sin arm igen genom att tänka att han skulle göra det.

Eller polisen som med strålande resultat bestämde sig för att det inte var bra att skicka ungdomar i fängelse för småbrott utan bättre att lyssna på dem i stället och som faktiskt gjorde det.

När tvivlet om framtiden sätter in tänker jag ofta på storyn om de femåriga kompisarna Jax och Reddy. Jax är vit och Reddy är svart. Jax behövde klippa sig och ville ha samma frisyr som sin bästis Reddy. Båda killarna tyckte att det skulle bli otroligt kul att komma till skolan nästa dag och se frökens reaktion. De trodde inte hon skulle kunna se vem som var vem.

Allt känns genast lite bättre.

Veckans favorit kommer från Kansas och Pittsburgh Highschool.

Som många skolor ger de ut en skoltidning och eleverna i redaktionen bestämde sig för att skriva ett porträtt på den nya rektorn.

De började göra research och upptäckte ganska snabbt en del konstigheter.

Till exempel att det universitet där rektorn sagt att hon tagit sin examen inte verkade finnas.

De upptäckte att rektorn tycktes ha köpt sina betyg, att hon inte var behörig enligt reglerna och att den adress hon uppgivit som sin inte stämde.

De 17-åriga reportrarna bad om en intervju och kunde rapportera i skoltidningen att rektorns svar var ofullständiga, att datum var fel och att hennes olika svar inte stämde överens.

De jobbade i veckor för att kontrollera alla sina uppgifter och när artikeln hade publicerades kallade skolans ledning till krismöte och den fuskande rektorn fick inte behålla sitt jobb.

Så det finns saker att glädjas över.

Det är såna 17-åringar som kommer att skriva i världens bästa tidningar framöver.

Om det finns några tidningar kvar då.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".