Ett avsnitt från Tendens – kortdokumentärer
Vi slåss för våra liv
Ons 10 maj 2017 kl 11:04
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Per Henrik Bergquist satt för några år sedan på fjället med geväret i hand och tänkte ta sitt liv. Då kom han att tänka på sin lille son och beslöt sig för att leva vidare.

Efter händelsen på fjället sökte Per Henrik, som många andra samer, hjälp i Norge där det nationella centret, SANKS,  arbetar med psykisk ohälsa bland samer.

På centret arbetar Petter Stoor som psykolog. Han får ofta höra kritik mot Sveriges sätt att behandla sin ursprungsbefolkning och efterlyser ett hälsocenter för samer även i Sverige.

Det finns också ideella krafter som försöker vända den negativa trenden med höga självmordstal bland unga samer. Kören Vaajmoe sjunger för livet och Jannie Staffansson som är projektledare för kören säger att unga samers höga självmordstal  är en viktig fråga som behöver lyftas.

Det som är viktigt att förstå, speciellt när det kommer till politiker och regeringen, är att vi slåss för våra liv vardagligen. Vi slåss för att våra familjer och släktingar ska hålla samman och överleva!

Programmet sändes första gången 11 juni 2014.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".