Vin Diesel – muskler som är kommersiellt rätt, men kulturellt (och modemässigt) fel?

54 min

I veckans program ska vi klämma lite på kända manliga muskler för att se vad välpumpade biceps, triceps och deltamuskler, breda nog att ställa ned brickor på, egentligen signalerar för status idag.

Vi ska nämligen titta närmare på den amerikanske skådespelaren Vin Diesel. Tidigt i sin karriär fick han höra att hans muskulösa actionhjältekropp skulle ligga honom i fatet. En välkänd regissör sade till honom: ”Du kommer att få uppleva vad vackra kvinnor varit med om i Hollywood de senaste 100 åren – ingen kommer att ta dig på allvar”.

Vin Diesel kan förstås skratta hela vägen till banken. Som den muskulöse streetcar-fantasten Dominic Toretto i filmserien ”The Fast and The Furious”, har han sitt på det torra, ekonomiskt.

Den åttonde filmen i denna framgångsrika franchise-serie – ”The fate of the fast and the furious” eller ”Fast and Furious åtta” som den svenska titeln lyder – hade nyligen premiär, och har redan passerat miljardstrecket ifråga om biljettintäkter.

Den första filmen skildrade olaglig streetcar-racing i Los Angeles, men idag har filmerna utvecklats till ett mischmasch av biljakter och olika stötar och kupper som planeras, genomförs eller går åt skogen under explosionsartat buller och bång av bilar som snurrar runt, exploderar och bränner gummi på gator över hela världen. Men ett återkommande inslag är Vin Diesel som med bekymrad rynka mellan ögonen och välpumpade armar greppar hårt om ratten och kört fort, väldigt fort.

Vin Diesel är filmernas första (mänskliga) muskelmotor. Och den mest omtyckta. I alla fall om man ska gå efter antalet som följer honom på Facebook. Förra året slog han ett rekord med 100 miljoner följare. Så många har ingen skådespelare tidigare lyckats få, någonsin.

Framgången var oväntad, milt uttryckt. För tjugo år sedan var det ingen som trodde att Vin Diesel ens skulle lyckas bli skådespelare. Vid auditions fick han höra att han var för ljus för att spela en svart kille, och för mörk för att spela en vit kille. Men framför allt hade han för mycket muskler. ”Du måste göra dig av med dina muskler, de är för distraherande”, var en återkommande kommentar från regissörer.

I veckans program träffar vi Simon Sköld, professionell utövare av kampsporten Mixed Martial Arts – MMA, som där går under namnet "The Gentleman".

Vi tar också en närmare titt på den grupp amerikaner från arbetarklassen med italienska rötter, som brukar gå under namnet ”guidos”. Och så träffar vi Jonas ”Lazy Joe" Henriksson och Dennis ”Dirty” Lindberg, som kör motorcyklar från 1920-talet i en så kallad ”dödstunna”.

Veckans gäst är Daniel Lindström, modechef på tidningen Café.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.34
  Tim Berg - Bromance
  Album: Blanco y Negro Hits 10/09
  Bolag: Blanco Y Negro Music
 • 10.48
  Porn Sword Tobacco - Sjöbodarna Står Tomma Över Jul
  Album: Everything Is Music To The Ear
  Bolag: City Centre Offices
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista