Politiska bråk kring ESC, möte med Claudia Rankine och samtal om "Dear White People"

59 min

Dessutom: Veckans klassiker är "Allt om Eva".

I helgen avgörs vilken artist som under ett år ska få glädja sig åt att ha vunnit Eurovision Song Contest 2017. Men mer än bara musiken står på spel. Politiska gester och motsättningar mellan länder och grupper träder fram i och runt tävlingarna. I år har värdlandet Ukraina valt temat mångfald men homofoba aktivister har bland annat försökt stoppa en utsmyckning målad i regnbågens färger, Rysslands artist är portad och de vackra orden skorrar falskt i ett värdland med problem. Men det är inget nytt. Fredrik Wadström, Karin Gunnarsson och Kris Boswell i samtal om ESC och bråken.

I veckans klassiker hör vi om "Allt om Eva" från 1950, en film där Bette Davis var i sitt livs form och i rollen som Margo Channing gestaltade hur tufft det är för en skådespelerska att åldras och – gud förbjude – passera 40-årsstrecket.

Den amerikanska poeten Claudia Rankine undersöker hur vitheten gör att svarta amerikaner hindras att leva jämlikt. Hennes bok "Citizen" har nu kommit i svensk översättning med titeln "Medborgare". Här berättas om den genomsyrande rasismen från vita som präglar vardagen för afroamerikaner. Martin Brusewitz har träffat författarinnan i New York.

Vi har sett teveserien "Dear White people" som tar upp samma frågor som Claudia Rankine, men nu i universitetsmiljö. På prestigeskolan Winchester tampas afroamerikanska studenter med unkna värderingar och aningslösa skolkamrater som festar i blackface-munderingar. Tillsätt relationsförvecklingar, kärlek, hångel och maktkamper och du har en klassisk ungdomsserie men med ett budskap. I studion Fanna Ndow Norrby, författare och debattör, och Lisa Bergström, kritiker.

Programledare: Roger Wilson
Producent: Minna Grönfors

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.24
  Genealogy - Face The Shadow
  Album: Face The Shadow
  Bolag: Universal Music Ireland Ltd.
 • 13.24
  Izhar Cohen & Alpha Beta - A Ba Ni Bi
  Album: The Very Best Of Eurovision Song Contest
  Bolag: Universal Music Australia Pty. Ltd.
 • 13.25
  Cliff Richard - Congratulations
  Album: 40 Golden Greats
  Bolag: Parlophone UK
 • 13.36
  THE DISASTER POINTS - LET THE WORLD GO AROUND
  Album: FOR ONCE IN MY LIFE
  Bolag: SPACE SHOWER MUSIC
 • 13.41
  Ttes Raides - Les Autres
  Album: Banco
  Bolag: Warner Music
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".