Rotterdam – från nedgången hamnstad till hipp metropol

29 min

I Nederländerna hamnar landets näst största stad Rotterdam oftast i bakgrunden av Amsterdam, kulturellt och politiskt. Men nu nämns Rotterdam allt oftare bland de mest spännande städerna i Europa.

Metropolen Amsterdam har länge tagit det mesta av rampljuset och lockat till sig kreativa krafter både från andra delar av Nederländerna och internationellt. Men situationen håller på att förändras och nu pekas landets andra största stad Rotterdam allt oftare ut som en av Europas intressantaste städer. Det är också i Rotterdam som tendenserna i det nederländska kulturlivet och politiken oftast blir synliga först.

Kulturredaktionens Fredrik Wadström åkte till Rotterdam och träffade Kristian Koreman på den annorlunda arkitektbyrån ZUS, Eeva Liukku på nättidskriften Vers Beton och Malique Mohamud på kulturproduktionsbolaget Studio Narrative. Dessutom gör programmet besök i Rotterdams stadshus där högerradikala Leefbar Rotterdam (Ett beboeligt Rotterdam) är stadens största parti, samt en avstickare till Pendrecht i södra Rotterdam där lokala aktivister kämpar för att motverka utanförskap och segregering.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".