KONSERT: Världsviolinisten Joshua Bell och Sveriges Radios Symfoniorkester

Här finns inget ljud

Musik av Ernest Chausson och Maurice Ravel utgör första halvan av konserten. Mahlers hoppfulla Symfoni nr 5 ges i andra halvan. Detta är orkesterns farvälvinkning till Sverige inför deras Europaturné.

Den amerikanska världsviolonisten Joshua Bell ger oss två franska, kontrasterande stycken för violin och orkester istället för den sedvanliga solokonserten.

Ernest Chaussons musik Poème beställdes av läraren till Bells egen lärare, violinisten Eugène Ysaÿe, och Bell spelar därför efter noteringar från Ysaÿe själv.

Tzigane är, enligt Maurice Ravel själv, "ett virtoseri i stil med en ungersk rapsodi". Den är skriven för den ungerska violinisten Jelly d'Aranyi och uruppfördes av henne vid en Ravel-festival i London i april 1924. Ravel efterliknar endast den romska stilen, inga av melodierna är egentligen romska, men formen känns igen från den ungerska folkdansen csárdás, med en långsam inledning (lassú) och en mycket livlig fortsättning (friss). Enligt Joshua Bell är låter denna musik helt olika beroende på vilken violinist som spelar det.

Den amerikanske violinisten Joshua Bell är vår tids kanske största violinvirtuos. Efter att ha debuterat som solist vid 14 års ålder under Riccardo Muti har hans karriär kantats av utmärkelser och succéer.

Han blev känd även utanför den klassiska musikens värld då han i ett vida spritt filmklipp spelade som gatumusikant i Washingtons tunnelbana. Trots att de ohyggligt dyra biljetterna till hans konsert i konserthuset där var slutsålda så stannade endast ett fåtal passagerare i tunnelbaneuppgången för att lyssna (helt gratis) på Bell och endast en enda kvinna kände igen honom. Joshua Bell spelar på en Stradivarius från 1713.

Gustav Mahler använde sina symfonier lite som sin terapi. Under de två somrar, 1901–02, som han arbetar med symfonin överlever han med nöd och näppe ett blödande magsår, lider av ångestattacker, träffar Alma Schindler och gifter sig med henne.

Symfoni nr 5 börjar i mörker och letar sig under de 70 minuter den pågår fram till ljuset. Dirigenten Willem Mengelberg var vän till familjen Mahler och berättar att det vackra adagiettot i F-dur, som har citat från Wagners kärleksopera Tristan och Isolde, är Gustavs kärleksförklaring till Alma.

1. Ernest Chausson: Poème.
2. Maurice Ravel: Tzigane (1924).
3. Musikaliskt intermezzo.
4. Gustav Mahler: Symfoni nr 5 ciss-moll (1902).

Producent: Jan B Larsson
Programledare: Sofie Almroth

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.04
  Ernest Chausson - Poème För Violin Och Orkester
  Sveriges Radios Sumfoniorkester, Dir. Daniel Harding, Violin Joshua Bell
 • 19.22
  Maurice Ravel - Tzigane. Rapsodi För Violin Och Orkestaer
  Sveriges Radios Symfoniorkester, Dir. Daniel Harding, Violin Joshua Bell
 • 19.49
  Joshua Bell - Ravel: Tzigane
  Joshua Bell
  Essential Violin
  Etikett: Universal Music Ireland Ltd.
 • 19.55
  Gustav Mahler - Symfoni Nr 5
  Dir. Daniel Harding, Sveriges Radios Symfoniorkester
 • 21.24
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".