Hepatitsjuka i limbo: Ekots Johan Bergendorff i Stockholm

3:11 min

Utrikeskrönikan 12 april med Johan Bergendorff.

Stockholm onsdag.

I somras tog jag äntligen reda på om jag smittats av den dödliga leversjukdomen hepatit c efter att jag fick blodtransfusion när jag föddes på BB 1969. Risken var runt fem procent. Svaret sprättades upp i direktsändning och jag var inte särskilt orolig för numer finns effektiva mediciner som gör nästan alla friska. Jag var inte smittad, men fick klart för mig att min bild av att alla i Sverige får läkemedlen var naiv.

En tremånaders kur kostar idag mellan 150 000 till 300 000 kronor, så bara de patienter som börjat få leverskador får behandling. Landstingets pengar ska ju räcka till mycket annat och eftersom läkemedelsbolagen satt extremt höga priser, så pågår ett förhandlingsspel mellan myndigheter som Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket och landstingen mot bolagen.

I kläm verkar hepatit C sjuka som Vicktoria komma. Vi fikade igår. Hon är nästan jämnårig med mig, ensamstående mamma med sex barn och fick hepatit C för nio år sedan när hon missbrukade droger. Men sedan sju år är hon ren och numer pluggar hon igen gymnasiet på komvux.

Fast det är tufft för huvudet känns som bomull, säger Vicktoria. Hon är så extremt trött numer och kroppen värker. Hon misstänker starkt att det hänger ihop med heptitsmittan i kroppen. Andra sjuka i patientföreningen har haft liknande besvär. Men hennes lever har ännu inte tillräckliga skador så hon får ändå inte någon medicin som skulle bota henne. De med skrumplever och cancer går före.

Värst säger Vicktoria är skamkänslorna av att ha en blodsmitta som hänger samman med ett tidigare liv som narkoman. Att inte våga baka till skolfikat. Att behöva ställa den egna tandborsten utom räckhåll för 8-åringen så att han inte smittas. Att vara så trött på kvällen att hon inte orkar hämta tonåringarna som varit på fest.

Jag berättar om Egypten som kan erbjuda billiga kvalitetskopior av hepatitmedicin till miljontals medborgare. Att landet vill locka desperata européer som medicinska turister. Vicktoria börjar fundera om hon kan spara ihop de tiotusentals kronor det skulle kosta. Eller om hon kanske kan beställa en kur på nätet för runt 15 000 kronor. Fast blir knapert på studiebidrag och barnbidrag att få ihop det.

Extremalternativet: att mecka ihop en medicinkokare med ritningar från hackare på nätet och göra egna hepatit C-piller där drar hon dock gränsen. Det känns för läskigt, hon vill inte leka med sitt liv.

I Norge har man beslutat att se till att bota alla med hepatit C oavsett hur hur mycket levern hunnit förstöras. Island har samma plan. I Sverige inväntar landstingen att priserna ska sjunka för att vara sparsam med skattepengar. Kanske det blir ändring inom ett år så att Sverige också kan bli hepatit c-fritt. Idag är det någonstans mellan 20 000 och 45 000 smittade som väntar. Men Vicktoria med ensamt ansvar för sina sex barn sedan barnens pappa dött, känner inte att hon har ro att vänta. Hon måste bli frisk nu så att hon kan fungera som mamma igen säger hon.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".