Zombiprepp, Italiens dansanta gorilla och vårkänslor i kohagen

40 min

Hur överlever man en zombiekatastrof? Är den italienska gorillan Robin Bengtssons största konkurrent? Och så reder vi ut kreaturens spirande vårkänslor.

Det är krisberedskapsvecka den här veckan, Anders Ygeman och MSB vill att vi alla ska ha en krislåda hemma. Beredskapslagren är avskaffade så nu är det upp till oss själva att bunkra vatten och konserver och batterier och att ta fram det gamla spritköket och transistorradion.  Men hur agerar vi vid en verklig kris? Plundrar vi och slår ihjäl varandra eller blir vi hjälpsamma? undrar Thomas. Det ska Misse Wester, doktor i psykologi, och Herman Geijer, zombie-överlevnadsexpert, svara på. Christina Andersson från myndigheten för samhällsskydd och beredskap medverkar också.

Ikväll ska Robin Bengtsson inleda Eurovision Song Contest med sitt nummer som både hyllats och kritiserats för att likna TV-reklam för ett herrklädesföretag. Störst hot i tävlingen är en italiensk gorilla. Men arrangörerna verkar mest oroade för att tävlingen ska saboteras tekniskt i en cyberattack från Ryssland som hämnd för att Ukraina förbjudit den ryska sångerskan att delta. Sveriges Radios Carolina Norén är på plats i Kiev och rapporterar om det senaste.

Ett av alla vårtecken är kosläppen. Varför blir kossorna så förlösande glada av att springa ut i hagen? Är de deprimerade resten av året? Mjölkbonden Elin Rydström reder ut kreaturens spirande vårkänslor.

Epost: nordegrenepstein@sverigesradio.se

Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Helena Huhta

Musik som spelats i avsnittet

 • 15.04
  Anthems Symphony Orchestra - European Union
  Album: The National Anthems, Volume 2 / A Mix Of Real Time & Programmed Music
 • 15.34
  Robin Bengtsson - I Can't Go On
  Album: I Can't Go On
 • 15.38
  Francesco Gabbani - Occidentali's Karma
  Album: Occidentali's Karma
 • 15.40
  Isaiah - Don't Come Easy
  Album: Don't Come Easy
  Bolag: (P) 2017 Sony Music Entertainment Australia Pty Ltd
 • 15.41
  Kristian Kostov - Beautiful Mess
  Album: Beautiful Mess
  Bolag: (C) 2017 Virginia Records EOOD, 2017 Musicology
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".