Fixa bruna fingrar, parlamentsstrul i Frankrike och kan man ta upp Ceaucescu med sonens blivande svärföräldrar?

40 min

Helgens första omgång i presidentvalet i Frankrike gav vid handen att Emmanuel Macron och Marine Le Pen möts vid den avgörande omgången den 7 maj. Men hur ska man sen lösa parlamentssituationen?

Varken Macrons rörelse En Marche eller Le Pens Front National har sina egna mannar i parlamentet. Benedicte Berner Eyde som undervisar i media och demokrati vid l'Institut d' Etudes Politiques i Paris reder ut detta med oss.

Vår är lika med pyssla i jorden. Men behöver man verkligen köpa specialjord eller kan man själv se till att ens växter får den näring den behöver? Lise-Lotte Björkman, trädgårdsrådgivare, ger oss svaren.

Och senare i vår reser Louise till Rumänien för att närvara vid sonens bröllop. Och träffa brudens föräldrar. Men vad kan man prata om vid första träffen? Louise har sett Christi Puius rumänska storfilm Sieranevada om en släktmiddag där allt kan hända och funderar över om den här skildringen är henne till någon hjälp. Och kan man ta upp forne diktatorn Ceaucescu som middagsämne? Vi frågar illustratören och översättaren Arina Stoenescu om do´s och dont´s på rumänska möten.

Programledare: Louise Epstein

Bisittare: Thomas Nordegren

Producent: Anders Backlund

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".