Kan Fråga Anna rädda Anna, kan plaststädning rädda naturen, och hur fel får kartor visa

40 min

Dagen efter franska valet och vi debriefar, Thomas som gissade ganska rätt från början får kniviga frågor om söndagens val.

Vi har tittat på Fråga Anna på webben - där Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra i direktsänd facebook-live svarar på frågor om politik och personligt. Kan Fråga Anna vara svaret på sjunkande opinionssiffror? Vi tar in de som borde veta: Lena Mellin, politisk kommentator på Aftonbladet och Niklas Svensson som är politikreporter på Expressen.

Som många andra har Louise plockat plastskräp på fixardagar i bostadsområdet och under helgen genomfördes en stor strand-städar dag i de nordiska länderna. Visst blir det mindre skräpigt men har städandet någon effekt på miljön också? Blir det mindre mikroplast av våra ansträngningar? Det ska vi reda ut med Cecilia Hedfors på Naturskyddsförening.

Och så handlar synen på världen och kartors utformning. Vilka konsekvenser får det om vi har diffusa begrepp om världsdelarnas storlek i förhållande tillvarandra och vad som finns norr om Sydpolen? Pontus Hennerdal, specialist på kartografi på Stockholm Universitet, bläddrar i gamla atlaser med oss.

Louise ställer också den hårda frågan till Thomas: om den förutspådda trenden med strumpor i sandaler blir verklighet i sommar - kommer han att... Du hör svaret i dagens program.

Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Helena Huhta

Musik som spelats i avsnittet

  • 15.12
    Twin Twin - Moustache
    Album: Vive la vie (Edition spéciale)
    Bolag: WM France
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".