Hur mycket bankkund måste du vara för att få ett id-kort?

55 min

P1 onsdag kl 10.03, natt mot torsdag kl 00.03. Ingen söndagsrepris under sommaren.

Vårt samhälle bygger i mångt och mycket på att du ska kunna identifiera dig med en giltig legitimation. På vårdcentralen, när du hämtar ut paket, till och med när du hyr en film. Det har Annette Ahlroth Refai blivit varse sen hennes svenska id-kort gick sönder.

Annette är finsk medborgare men har bott här i Sverige i över 30 år och under den tiden har hon aldrig tidigare haft problem att skaffa sig ett id-kort. Men när Svensk Kassaservice börjat avvecklats och slutat ta emot beställningar av identitetshandlingar har detta förändrats. Plånboken handlar den här veckan om vägen till ett id-kort.

Enligt statistik från Skatteverket så är 70-talisterna de mest omoraliska när det kommer till att betala skatt. Och även om du råkar vara 70-talist så kanske inte just du tillhör de syndigas skara, men synen på att göra rätt för sig har förändrats. I veckans Plånboken dyker vi djupt ner i folksjälen med hjälp av Lennart Wittberg från Skatteverket och Erik Herngren VD på Kairos Future, ett företag som sysslar med framtidsanalys, och pratar skattemoral.

Dessutom går vi på studiebesök på Konsumentverket. Hur är det bakom väggarna på myndigheten som står på konsumenternas sida?

Expert denna vecka är Gunnar Olsson och som vanligt svarar han på frågor som ni lyssnare ställt om försäkringar.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista