Stockholm är drömmarnas stad: Ekots Thella Johnson lämnar en hälsning från finländarna

3:22 min

Utrikeskrönikan 13 april med Thella Johnson.

Helsingfors, skärtorsdagens morgon.

Jag sitter i mitt kök och lyssnar på en gammal låt med den finska schlagerkungen Danny. På B-sidan av hans vinylhitsingel "Seitsemän kertaa seitsemän" (Sju gånger sju) finns Dannys tolkning av den lika kända låten "Tukholma" (Stockholm) från 1969. I låtens mittenparti vänder sig Danny till publiken och börjar pratsjunga: "För ett år sedan var jag på väg med båten till Stockholm, mina drömmars stad. Jag tänkte: Äntligen. Nu kommer jag att få visa vad jag går för. Snart har jag ett bra jobb, bil och sen köper jag ett eget hus. Och sen ska jag hämta hit min flicka... Men här är jag nu, diskar på restaurang."

När finländarna på 1960-talet översatte den här amerikanska hitlåten "Detroit City", var det självklart att staden som på finska fick ersätta Detroit, den bubblande smältdegeln dit människor flyttade från södern för att komma och jobba på bilfabrik, var Stockholm. Stockholm är staden som det skrivs romantiska sånger om i Finland. Staden det skrivs romaner om. Många hundra tusen finländare har gjort resan som Danny beskriver i låten "Tukholma" och sökt en framtid där, på andra sidan vattnet, i staden där människornas leenden var lite bredare, händerna lite lenare och himlen lite mer blå.

Då nyheten om lastbilsattacken på Drottninggatan nådde också hit till Finland på förra fredagens eftermiddag var det ungefär som om det hänt i det egna hemlandet. För finländarna är Stockholm som en andra huvudstad.

Få är de som aldrig har strosat på Drottninggatan och tittat i hatt- och handskaffärernas skyltfönster, åkt upp och ner i Åhléns rulltrappor, synat prislapparna på sjalar och hudkrämer av märken som under många decennier inte alls gick att få tag på i Finland.

Många finländare var där den fredagen också och fick springa för livet. Till och med märket på den stulna lastbilen hade för vissa av dem en speciell betydelse. Spendrups bryggeri i Vårby var för många sverigefinnar det första mötet med Sverige och svenskarna, precis som Marabous chokladfabriker norr om stan.

Stockholm är verkligen en plats som bor i finländarnas hjärtan. Och som tagit finländarna till sitt hjärta. 74 000 finländare bor i Stockholm idag, många sedan generationer tillbaka. Ytterligare tusentals reser dit varje år för att arbeta, studera eller bara för att komma bort i några dagar; strosa på Drottninggatan och drömma om ett annat liv.

På fredagskvällen den 7 april 2017 gick det att läsa finländarnas hälsningar under hashtaggarna #Tukholma och #Stockholm i sociala medier:

"Stockholm, vi står vid er sida". "Stockholms sak är vår".

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".