Barnens sportserie

29 min
Barnens sportserie den 29, 30 och 31 juli 11.03 & 20.03. Snart är det den 080808. OS i Kina drar igång. I Barnens sportserie kommer vi att bjuda på en salig blandning mellan höga prestationskrav och glädjen att röra sig. Programmen har kommit till i samarbete mellan några journaliststudenter på Göteborgs universitet. Uppgiften var att skildra små, lite större och stora barns olika förhållanden till sport i vid bemärkelse. och studenterna fick helt fira händer att göra reportage inom detta stora område - barn och sport.

Tisdag  29 juli kl.11.03 & 20.03 - Barnens sportserie 1:

Är babysim en sport för de allra minsta?

Ett litet ivrigt barn i en stor simbassäng. Kan man säga att babysim är en sport för de allra minsta? Ja, varför inte. Det är i alla fall en aktivitet som har många entusiaster, men också kritiker. Vad tycker barnen? Och för vems skull simmar de omkring med sina mammor och pappor i bassängerna?

Babysim kom till Sverige i slutet av 1970-talet och idag deltar ca var tioende baby tillsammans med sin mamma eller pappa varje vecka året runt i babysim över hela landet. Det finns flera hundra ställen där babysim lärs ut. Barnens reporter tar oss med till Frölundabadet i Göteborg.

Reporter Marie Hedman.

På vems villkor leker barnen med de vuxna?

Det andra reportaget handlar om lek. Det är allvar och ingen lek, brukar vi ju säga. Men det behöver inte vara någon motsättning mellan leken och allvaret, för i leken finns lärandet och i leken kan faktiskt jämställdheten börja, anser lekforskaren Ingrid Pramling Samuelsson.  

På  förskolan Lill-Martina i Göteborg hittar barnen på nya lekar, en sådan kallar de Kattrobot. Samtidigt lever klassiker som  t ex kurragömma lever vidare generation efter generation. Tora Höglund Kallerhult är fem år och Lyamba Palmér är sex, dom berättar om både nya och gamla lekar. Reporter Raja Bahari.

 

Onsdag 30.7. kl 11.03 & 20.03 - Barnens sportserie 2:

10-åringa Elvira Carlund kämpar för att även flickorna ska få spela fotboll på skolgården. Elvira älskar att spela fotboll. Hon tränar två gånger i veckan med sitt lag för flickor födda 1998. Elvira spelar ofta match. På rasterna i skolan spelar hon med pojkarna, men tycker att det är tråkigt att inte fler tjejer är med på planen. En dag kom hon på en lösning. Skulle inte flickorna kunna få sin egen dag, då de har företräde till fotbollsplanen? Då skulle fler flickor våga vara med och spela. Det här är Elvira Carlunds berättelse om sin kamp för utrymme. Och hon berättar den tillsammans med sin mamma Carina Carlund.

Reporter är Vera Hovne.

Fotboll Sveriges största idrott, ja kanske världens populäraste sport. En halvmiljon människor, både barn och vuxna  spelar fotboll här i vårt land. Ca 250.000 människor från 15 år och uppåt är licentierade och lika många är barn och ungdomar, både flickor och pojkar spelar regelbundet fotboll. Damfotbollen växer hela tiden, men fortfarande är kvinnorna färre till antalet. Enligt Svenska fotbollförbundets nyaste siffror är 62.000 damer aktiva fotbollspelare.  Hur många tjejer upp till 15 år som spelar vet man inte. Men ännu så länge är flickorna inte hälften av dom 250.000. Frågan är när de kommer i kapp?

15 åriga Madeleine Boström är fotbollsdomare och dömer sin första fotbollsmatch.

Det andra reportaget handlar om allvar. Idrott ska vara lek, sägs det. Men när en domare går in och dömer bort ett mål eller visar ut en spelare – då blir det allvar, kan det bli upprörda känslor bland spelare, ledare och föräldrar i publiken. Som domare får man höra en del, även om man är ung, som Madeleine Boström, som är 15 år och precis i början av sin karriär som fotbollsdomare.  Följ med när Madeleine dömer sin första match.

Reporter  Kristian Lönner.

Torsdag 31.7. kl 11.03 & 20.03 - Barnens sportserie 3:

Varför biptest? Bra för konditionen eller för prestationsångesten?

Vi har väl alla varit där, i den svettiga gympasalen med grönt plastgolv och en lukt av gumisluor och svettiga tonårskroppar. Kanske förknippar vi idrottstimmarna med vinnarglädje, prestationskrav eller med ångest. Strax innan sommaren blev det dags för BIPTEST.

Reporter Ann Edliden.

Hur hör idrott och demokrati ihop?

- För att bli en bra idrottsledare måste man respektera alla människor, säger Linnea Alte och Amir Sadikovic som båda deltar i olika ledarutbilningar på högstadiet i Göteborg. 

Linnea i Torslanda och Amir i Hammarkullen.  Linnea och Amir hade förmodligen aldrig träffats om de inte hamnat på en lägergård samtidigt. Lägret ordnas för att ungdomar ska lära sig ledarskap, men också för att de ska få chansen att få vänner från andra delar av stan  och för att krossa fördomar.

Reporter Elin Scwartz.

Programledare för Barnens sportserie är Ylva Mårtens.