EuroPride, opera och Carl Bildt

45 min

Fredag 25 juli

Högerextremister
I Tyskland befarar Der Spiegel att ett nytt högerextremistiskt center är på väg att upprättas. Hör Dominik Rzepka, frilansjournalist i Berlin, om Patrik Brinkmann som ska vara huvudsponsor. Kajsa Lindhof, tidningen Expo medverkar också.

EuroPride
I dag invigs EuroPride i Stockholm. Juridiskt sett har mycket hänt för Homo-, Bi- och Transpersoner i Sverige. Men fortfarande finns det mycket kvar att kämpa för! Vilka är de viktigaste målen för HBT-rörelsen idag? Och hur jobbar man för att förändra attityder - sådant som inte går att lagstifta bort? Medverkande Ulrika Westerlund, vice ordförande RFSL, Lars Gårdfeldt, präst och forskare, Jon Voss, QX-förlag och Shadé Jalali, Unionen.

Sommar i city
Högsommar, många lämnar staden och är på landet. Men en del gör tvärtom. Anders ”Surte” Thuresson bor i vanliga fall på landet utanför Örebro, men i sommar ställer han husvagnen nära staden. Reporter Anna Nyström.


17.00-17.45

Carl Bildt ville regissera kupp
Utrikesminister Carl Bildt berättar mer om hur han vara nära att regissera en serbisk militärkupp.

NRK och FRA
Den norska radion har lämnat en begäran till Europadomstolen att de ska granska FRA-lagen. Hör Jon Wessel-Aas, advokat för NRK.

Fattigbank i New York
Den fredsprisbelönade banken Grameen bank som startade i Bangladesh med små lån till fattiga har nu börjat hjälpa människor i världens finanshuvudstad New York. Men Grameens nya bankkontor ligger inte i finanskvarteren i New York utan i stadsdelen Queens för att hjälpa invandrarkvinnor att få igång företagande där. Banken som växt över hela världen vänder sig främst till kvinnor. Beatrice Janzon har gjort det här reportaget från Queens i New York.

Ungt företagande
Hur är det att vara ung företagare i Sverige/Europa? Hur ska man förbättra klimatet? Reporter bland unga företagare är Samira Othman.

Zimbabwe
Samtalen mellan Zanu-PF och två fraktioner av oppositionspartiet MDC inleddes under sydafrikansk medling i torsdags. Regeringen i Zimbabwe är inte beredd till några avgörande eftergifter i fredsförhandlingarna med oppositionen, skriver den statsägda tidningen The Herald. Hör Kaj Persson, Afrikachef på Utrikesdepartementet.

Opera på skäret
Milano har La Scala, New York har Metropolitan och västmanländska Kopparberg har Operan på skäret. För där är det nu Tosca som gäller i det gamla torkhuset vid den för länge sen nedlagda sågen vid sjön Ljusnarens norra spets. I en skogs-, bergs- och gruvbygd där det annars talas om arbetslöshet och utflyttning har repetitionerna inför operapremiären i augusti just börjat. Reporter Lars Ekelöf.

Programledare: John Chrispinsson och
Maria Ridderstedt

Producenter: Annika Östman och
Marie Nilsson Boij
annika.östman@sr.se  marie.nilsson-boij@sr.se

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista