Finnjävlarpodden #5: "Mormors ring var en symbol för uppoffringen"

42 min

I augusti har Tanja Lorentzons föreställning "Mormors svarta ögon" nypremiär på Dramaten. Som gäst i Finnjävlarpodden har hon med sig den järnring som mormor fick av finska staten under kriget.

Finnjävlarpoddens Victoria Rixer och Kristian Borg träffar Tanja Lorentzon som ligger bakom en teaterföreställning som har berört alla sverigefinnar, och andra, som har sett den, på Dramaten eller på SVT Play. Inför nypremiären i augusti berättar hon att pjäsen känns minst lika aktuell nu som när den hade sin urpremiär 2010.

Tanja Lorentzon växte upp i Tumba utanför Stockholm och där bestämde hennes mamma tidigt att barnen skulle prata svenska och bli svenskar.

Förlusten av finskan var något som länge rev i bröstet på Tanja, men efter arbetet med "Mormors svarta ögon" är språkförlusten något som hon har förlikat sig med. Genom att gräva i den egna historien blev pjäsen en läkningsprocess både för Tanja, för hennes syskon och för hennes familj i Finland.

Tanja Lorentzon har medverkat i ett flertal Dramatenuppsättningar, TV-produktioner och filmer, t.ex. i filmatiseringen av Stieg Larssons "Flickan som lekte med elden".

Programledare: Victoria Rixer och Kristian Borg

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista