Textstölder och Stegö talar

35 min

Lördag 19 juli

Stegö-Chiló om hur mediepolitiken borde sett ut.

För två år sedan var journalisten Cecilia Stegö-Chiló kulturminister i några dagar. Sedan dess har hon legat mycket lågt - men nu berättar hon för Mediernas Tove Leffler om hur hon skulle gjort om hon inte fallit på sin vägran att betala tv-licens och på sin svarta städhjälp.

Inte minst engageras hon av politiken kring public service-bolagen SvT och SR. Hon anser att det var ett misstag att tillsätta en bred utredning som levererar en kompromissprodukt. Själv hade hon hellre satsat på en ordentlig ideologisk diskussion först.

I Medierna berättar hon om hur hennes lilla uppror mot tv- licensen började och lättar en aning på förlåten till de där dagarna då mediestormen var som hårdast.

SR stal texter

På Sveriges Radios webbplats har det sedan i vintras legat stulna texter, mer än hundra artiklar om public service-mediernas framtid, publicerade utan tillstånd och utan ersättning till upphovsmännen.

Det avslöjade en av dom stölddrabbade tidningarna – Sydsvenska Dagbladet – i onsdags. I Medierna tar vi reda på hur det är möjligt att ett av landets största medieföretag inte har koll på upphovsrätten – och reder ut om texterna verkligen togs bort, som SR lovat Sydsvenskan.

Norske makthavaren i svenska medier

För att träffa veckans mediemakthavare i vår sommarserie tog Mediernas Thord Eriksson tåget till Oslo. Där gick han till de toppmoderna hamnkvarteren vid Akers Brygge med Kjell Aamot, chef för Schibstedt-koncernen som äger Aftonbladet och Svenska Dagbladet, och andra företag i mer än 20 länder.

Aamot har varit med länge i koncernen, men låg illa till när Internetbubblan kollapsade kring millennieskiftet och pengarna som satsats på nya medier rann iväg. ’

Men han har fått sin revansch - senast kom mer än hälften av koncernens vinst från nya medier. Få andra koncerner är i närheten av det. En förklaring till Aamots framgångar med att hålla sig á jour är kanske en talrik barnaskara...

Journalistik för, med eller av medborgarna?

Medborgarjournalistik talades det en del om för några år sedan - en journalistik där tanken bland annat är att lyssna noggrannare på medborgarna när man planerar vad som ska skrivas i tidningen eller sändas i etern. Men på senare år har det varit ganska tyst om begreppet.

Medierna har besökt lokaltidningen Södra Sidan i Skärholmen söder om Stockholm, där Petter Beckman, en av förespråkarna för medborgarjournalistik i Sverige, förverkligar en del av sina idéer. Och så har vi träffat bloggaren Magnus Ljungkvist för att diskutera skillnaden mellan Södra Sidans sorts medborgarjournalistik och den som landets bloggare står för. Är det samma sak eller olika?

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista