KONSERT: Armidakvartetten

Här finns inget ljud

De fyra musikerna i prisbelönta Armidakvartetten har spelat ihop sedan tonåren. De framför självklart de stora klassikerna, men ser det också som sitt uppdrag att spela ny musik.

På den här konserten som ingår i serien Rising Stars får vi prov på just detta. Tiefenrausch heter ett verk som den serbiske tonsättaren Marko Nikodijevic skrivit speciellt för Armidakvartetten. Verket är också beställt speciellt för denna Rising Stars-turné som under säsongen tar kvartetten till olika europeiska konserthus.

Titeln Tiefenrausch – djupberusning – är hämtad från dykarvärlden och beskriver ett berusnings- eller narkosliknande tillstånd som kan drabba dykare när de andas in gaser under tryck. Dykaren kan uppleva eufori, men också desorientering, tunnelseende och akustiska hallucinationer. Marko Nikodijevic har beskrivit stycket som en fortsättning på tidigare verk där han utforskat olika psykedeliska tillstånd.

Självklart spelar Armidakvartetten även musik av den man som ibland kallas stråkkvartettens fader, Joseph Haydn. Det är nämligen från Haydns opera Armida som kvartetten hämtat sitt namn. De sex kvartetterna i Haydns opus 33 är tillägnade den blivande ryske tsaren Paul I som beundrade Haydns musik.

En rysk koppling finns även i Beethovens sjunde stråkkvartett som är en av de så kallade Razumovskij-kvartetterna, tillägnade den ryske ambassadören Razumovskij. I kvartettens final har Beethoven använt sig av en rysk folksång.

P2 Live: Rising stars - Armidakvartetten
1. Joseph Haydn: Stråkkvartett D-dur op 33:6.
2. Marko Nikodijevic: Tiefenrausch.
3. Ludwig van Beethoven: Stråkkvartett nr 7 F-dur, ”Razumovskijkvartett nr 1”.
4. Johann Sebastian Bach: Ur Die Kunst der Fuge.
Konsert 18/3, Stockholms konserthus.

Producent: Diyar Boskani
Programledare: Sara Norling

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.06
  Joseph Haydn - Stråkkvartett D-Dur Op 33:6
  Armida Quartett
 • 19.28
  Marko Nikodijevic - Tiefenrausch
  Armida Quartett
 • 19.41
  Ludwig Van Beethoven - Stråkkvartett F-Dur Op 59:1
  Armida Quartett
 • 20.25
  Johann Sebastian Bach - Ur Die Kunst Der Fuge
  Armida Quartett
 • 20.30
  Joseph Haydn - Symfoni Nr 103 Ess-Dur "Pukvirveln"
  Bournemouth Sinfonietta, Nicolae Moldoveanu (Dir)
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".