KONSERT: Sveriges Radios Symfoniorkester på turné i Salzburg

Här finns inget ljud

Det blir känslosam musik av Pierre Boulez och Gustav Mahler när Daniel Harding och Sveriges Radios Symfoniorkester spelar i Festspielhaus i Salzburg som del av vårens Europaturné.

P2 Live följer med när Sveriges Radios Symfoniorkester och Daniel Harding är på turné. Detta är direktsändningen från Festspielhaus i Salzburg.

Konserten öppnas med en hyllning från Pierre Boulez till den modernistiska tonsättaren Bruno Maderna. I den här extremt komplicerade musiken har orkestern har delats upp i åtta separata ensembler som är utspridda i Festspielhaus.

Varje ensemble är självständig med ett eget tempo och egna rytmer och har därför också en egen ledare. Tonserien de spelar utgörs av sju toner motsvarande de sju bokstäverna i namnet Maderna. Den djupa koncentrationen som krävs av musikerna i Rituel in memoriam Bruno Maderna skapar en känsla av att de utför just en ritual eller en ceremoni. Verket uruppfördes i London den 2 april 1975, då av BBCs Symfoniorkester. Dirigent var Boulez själv.

Gustav Mahlers symfonier bär alla hans känslor under de två somrar de skrevs. Hans femte symfoni skrevs 1901–1902 och innehåller dels aningar av hans många ångestattacker och paniken över att nästan dö i ett blödande magsår, men även den plötsliga och livsomvälvande kärleken till Alma Schindler och ett musikaliskt kärleksbrev till henne.

 1. Pierre Boulez: Rituel in memoriam Bruno Maderna (1974)
 2. Musikaliskt intermezzo
 3. Gustav Mahler: Symfoni nr 5 ciss-moll (1902)

Direktsändning från Salzburg. Från österrikiska radion.

Producent: Carrie Budelman
Programledare: Sofie Almroth

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.31
  - till Anna Nyhlin från Jan Boulez
 • 20.22
  Wolfgang Amadeus Mozart - Mozart Figaros bröllop: Uvertyr
  Radioorkestern
  Dirigent: Colin Davis, dir
 • 20.31
  - till Anna Nyhlin från Jan Mahler
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".