Spanien: Medborgarkunskap ska ersätta katolsk etik

41 min
Fredag 11 juli 15.03, lördag 12 juli 17.00Liksom övriga Europa genomgår Spanien en sekulariseringsprocess. Kampen om själarna är hård. Vem ska forma spanjorernas värderingar?

Katolska kyrkan har traditionellt haft monopol på rätt och fel, men i takt med att kyrkan förlorar greppet uppstår ett vakuum. Den socialistiska regeringen vill fylla det med ett nytt ämne i skolorna: medborgarkunskap. Människor och tros medarbetare Petra Socolovsky besöker Guadalix de la Sierra utanför Madrid.

En ”Dödahavsrulle på sten”, så har en tavla med text från vår tideräknings början beskrivits under veckan av tidningar, websidor och bloggar. Vad är det för text?  Förutsäger den att Messias skulle dö och uppstå på tredje dagen? Vi reder ut.

På Island byggs ett asatempel, det första sedan templet i Uppsala. Vad ska man ägna sig åt i detta? Är det möjligt att återuppliva de gamla riterna? Vet vi hur de såg ut? Hur ser moderna asariter ut? Reportage från Island och samtal om vad som lockar i den förkristna religionen och om källorna går att lita på. 

I Utrikeskrönikan från Camilla Kvartoft i London får vi höra om den anglikanska kyrkans kris. Inre strider prioriteras framför att vara en röst i samhället.   

Professorn i religionspsykologi, Owe Wikström, kommer snart med en ny bok om längtan och det svenska vemodet. Vemodet är inbyggt i själva livet och hänger samman med en känsla av hemlöshet  och förvirring som vi kan känna inför existensiella frågor, enligt Wikström som är gäst i Kvartssamtalet

Producent: Sören Wibeck

Programledare: Marie-Louise Kristola