Marine Le Pen nervös: Alice Petrén i Paris

3:20 min

Utrikeskrönikan den 20 april. Paris.

Paris, torsdag morgon.

Vad är det som händer?

Varför är främlingsfientlighet och stopp mot invandrare tillbaka med eftertryck i Marine Le Pens presidentvalskampanj.

Och varför drar hon i den så superkänsliga relationen med Algeriet och säger att Koloniseringen gjorde nytta, särskilt i Algeriet.

Den blonda partiledaren frigjorde också Frankrike från ansvaret för att 1942 ha hämtat drygt 13 000 judar i sina hem i Paris och satt dem på tåg mot Tyskland och koncentrationsläger. Med det var antisemitismen tillbaka igen.

Vad är det som händer? Är Nationella frontens presidentkandidat nervös? Hon som mycket länge närmast varit garanterad en promenadseger i första valomgången på söndag. För varför faller Marine annars tillbaka tätt i pappa Jean Maries fotspår, som hon kämpat så hårt för att sudda ut?

Hon talar inte längre så mycket om att Frankrike bör lämna eurovalutan, partiet är oenigt, och igår sa min taxichaufför att till slut har väl även Marine förstått att vi som inte har så mycket pengar skulle drabbas hårdast av en återgång till franska francen. Les taxis voten Melenchon - vi taxichaufförer röstar på Melenchon - yttervänsterkandidaten - för han motarbetar en avreglerad taxinäring, sa mannen och ansåg att Marines ekonomiska politik var vag.

Rörelsen "Min stad - inga invandrare" skapades i höstas av en borgmästare från Nationella fronten och den har skapat oro bland människor med utländska rötter för vilket Frankrike som väntar dem om Marine Le Pen skulle segra.

I går kväll kampanjtalade hon åter med orden att fri rörlighet lett till terrorism.

"Med mig hade Mohamed Merah aldrig hänt", hävdar hon och syftar på Terroristen i Toulouse, som inledde dagens terrorvåg. Mohamed Merah dödade i mars 2012 först tre militärer, sedan tre judiska skolbarn och deras lärare, en rabbin. Efter det följde Charlie Hebdo, Bataclan och Nice. Marine Le Pen säger att hon hade inte låtit det hända.  Stängda gränser är hennes politik, fast många av terroristerna har varit fransmän. 

Främlingsfientligheten går tillbaka till 1800-talet i Frankrike och har riktats mot belgiska gästarbetare, judar, mot italienska säsongsarbetare och idag mot muslimer. Marine Le Pen sista kampanjtal är tillbaka kring invandring, säkerhet, kriminalitet. Hon hoppas hålla täten mot socialliberala Macron, kommunisten Melenchon och konservativa Fillon, som galopperar nästan jämsides. Två går vidare till slutduell. Det finns sex kombinationer. Är det känslor eller strategiskt tänkande som kommer att styra fransmännen och kommer verkligen 35 procent av dem att strunta i att rösta?

undrar

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".